Får se när vi kommer ut nästa gång!
Välkommen till Göran Forsmarks blogg Pappa G. SENASTE INLÄGGET LIGGER HÖGST UPP! Genom att klicka på blåmarkerad text (HTML-text) så kommer man till förklarande eller fördjupande text. Klicka på "Följ nere" till höger så får du meddelande om nytt inlägg!
måndag 31 maj 2021
Naturpasset i Nyköpingsskogarna
Får se när vi kommer ut nästa gång!
lördag 22 maj 2021
Utflykt till Omberg. Del 3: Skogsslingan vid Hjässatorget och vandringar
Onsdagsmorgonen den 13 maj (Kristi Himmelfärdsdag) sken solen skönt och vi åt frukost vid ett av de fasta borden. Tillsammans med Jojos familj gjorde vi en vandring på den 2 km långa Skogsslingan. Utmed den finns 40 olika slags träd och buskar, vilka presenteras med skyltar. Jag passade på att berätta om naturen och sådant som jag trodde kunde intressera pojkarna.
Jojo och jag hade mycket prata om så vi kom sent tillbaka till husbilarna. Jojos fru Claudia bjöd på en god linssoppa och svenska knäckebröd. De hade varit i Sverige sedan den 31 jan 2020. Marita och jag var tvungna att åka och fylla på dricksvatten i Borghamn, för vi hade ett läckage någonstans.
Vi tog adjö av Jojo och hans familj sedan vi var överens om att träffas framöver om möjligheterna fanns.
Vi åkte den vackra Norra Sjövägen utmed branterna mot Vättern. Vid de flesta rast- och utsiktsplatserna var det bilar.Vi gjorde en avstickare upp till Storpissans naturreservat där vi förgäves letade efter en geocache.
Detta är den lilla gullpudran i sitt rätta element. Den är ingen vattenväxt, men här råkar det vara mycket vatten.
Ormbunken rister sin ringlade topp,
slår upp sina gröna små vingar.
Lillkalven kesar och dansar galopp
i hagen, där lärksången klingar.
Gökarna gala,
ärla och svala
jaga sin föda i flygande fläng.
Fruktträden blomma,
fåren, de fromma,
beta bland bergen på sälta och äng.
Solvärmen dallrar kring holmar och skär.
Sommar’n är här!
Skönt att vara hemma efter fyra händelserika dagar i vackert naturområde.
tisdag 18 maj 2021
Utflykt till Omberg. Del 2: Omberg - cykling på Ombergsleden
Under hasselsnåren växer den ljusrosa Vätterosen (har inget med Vättern att göra). Den saknar klorofyll och kan inte fånga in solljuset och bilda socker (genom fotosyntes) utan får sin näring genom att parasitera på t ex hasselns rötter.
Från Wikipedia: Den har en komplicerad reproduktionscykel. Längs den underjordiska horisontella jordstammen sitter ett antal lågblad som fjäll (blomanlag), varifrån blomstänglar skjuter upp. När jordstammen vuxit en tid böjer den sig med spetsen uppåt, och en ensam blomknopp bildas. Den blir kvar över kommande vinter. Följande vår skjuter en sidogren (biaxel) upp intill stjälkens fäste på jordstammen, varifrån ett ensamt blad skjuter upp ovan jord. Sedan bildar jordstammen flera fjäll och kryper vidare ett stycke, böjer sig uppåt och övergår i en ny stjälk. Så fortgår det år efter år. Jordstammen är därför en s k skottkedja, som kallas ett sympodium. Alla blommor som kommer från en gemensam jordstam är genetiskt identiska och utgör tillsammans en enda individ.
Pestskråp, Petasites hybridus, är vildväxande i mellersta Europa. Pestskråp infördes som läkeväxt till Sverige av munkar på 1300-talet. Roten användes förr mot kramper och sår. I Norden förekommer nästan bara hanplantor. Honplantor är mycket sällsynta och plantorna sprids därför vegetativt. Pestskråp växer i täta bestånd på frisk, fuktig och näringsrik mark och kan bli ett besvärligt ogräs.
Blomställningen är ca 30 cm hög med många ljust rosalila blomkorgar. Efter blomningen utvecklas de stora rabarberlika bladen.
Pestskråp är släkt med tussilago och ganska vanlig i Sverige upp till Dalälven.
Skogsbingel är svårupptäckt bland allt det gröna. Även skogsbingeln har en krypande jordstam och den är två-byggare, dvs har antingen han- eller honplantor. Det betyder att en pollinerare först måste besöka en hanplanta och få med sig pollen, som sedan ska hamna på honplantans pistill.
Vilken kan pollineraren vara? Och vad lockar skogsbingeln med? Den har ju ingen lysande blomma. Kan det vara doft eller smakligt nektar?
Växten är giftig, sannolikt på grund av dess innehåll av saponiner, metylaminer och eteriska oljor. Förgiftning har konstaterats hos hästar, kor, får, getter, kaniner med flera djurslag. Växtens giftighet avtar vid torkning men försvinner ej. Djur ratar vanligen växten både i färskt och torkat tillstånd.
I fjärran syns Tåkern.
När jag sitter och solar kommer ett par paddor hoppande. Det är inga grodor utan paddor, för de har vårtig hud.
Från Riksmuséets hemsida: Hanen eller ofta flera hanar klamrar sig fast (amplexus) om en hona. De har yttre befruktning, det vill säga honan lägger äggen och hanen sprider sina spermier över äggen så att de kan befruktas.