I videon längst ned 'åker' vi in till centrum i den stora röda jättestjärnan Betelgeuse, som man hittar i stjärnbilden Orions vänstra axel.
Den röda fläcken i Orions svärd är Orion-nebulosan, där man noterat att upp till 700 nya stjärnor håller på att födas.
Betelgeuse har en massa, som är ungefär 20 gånger solens, och dess radie är någonstans i storleksordningen 650 000 000 kilometer, vilket är nästan 1 000 gånger solens. Det vill säga cirka 1 miljard (1 000 000 000) solar ryms innanför Betelgeuse. Det gör att den skulle räcka ungefär till ut Jupiters omloppsbana, om den placerades i vårt solsystem. Dess enorma diameter gör att den blev den första stjärna (förutom solen) som man har kunnat avbilda som en skiva och även iakttaga solfläckar på.
Även om Betelgeuse bara har tjugo gånger solens massa kan dess volym vara hundratals miljoner gånger större. Solen och Betelgeuse kan jämföras som en badboll i förhållande till ett idrottsstadion.
Stjärnans storlek har observerats variera och forskare har noterat att den nu befinner sig i ett stadium av sammandragning.
Den har under senaste året minskat sin ljusstyrka med 36% från 0,5 till 1,5 (ja det är så - ju större tal desto ljussvagare!).
Det är troligt att Betelgeuse kommer att bli en supernova, och som sådan den ljusstarkaste någon människan observerat. Dess styrka beräknas överträffa fullmånens sken på natthimlen. Med tanke på dess storlek och ålder - 8,5 miljoner år - vilket är en hög ålder för denna typ av stjärna, kan den komma att explodera inom de närmaste tusen åren.
Videon:
Det är faktiskt svårt att få ett grepp om detta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar