torsdag 31 augusti 2017

Finspångsutflykt med Aktiva Seniorer

Aktiva Seniorer i Nyköping är verkligen aktiva. Bussens alla 50 platser var upptagna när vi i går åkte till Östergötland med Finspång som huvudmål (ja - vi åt där också). 
Första stoppet blev vid Risinge gamla kyrka (= Sankta Maria kyrka) strax utanför Finspång. Efter fika guidades vi i kyrkan, vars äldsta delar är från 1100-talet. Den har byggts ut vid flera tillfällen därför att befolkningen vuxit när på 1600-talet bergshanteringen i Norrköping och Finspång hade brist på yrkeskunnig arbetskraft. Då kom de så kallade vallonerna från Vallonien i Belgien. 

Mannen bakom uppbyggnaden av det sörmländska och östgötska järnhanteringen var Gillis de Besche d. ä. Troligen var det hertig Karl  (sedemera kung Karl IX) som lockade honom till Nyköping 1598 där han var järndragare. Hans bror Willem de Besch kom till Nyköping 1595 och var bland annat byggmästare på Nyköpings slott (1604 - 1609). Tillsammans med Louis de Geer arrenderade han av svenska staten flera järnbruk, bland annat i Finspång, där han anlade ett stort kanongjuteri, vilket han 1618 sålde till Louis de Geer.

Den enkla klockstapeln vid Sankta Maria kyrka
Kyrkan är mest känd för sina kalkmålningar (Risingemålningarna) som utfördes av en okänd målare runt år 1400 - före den kände kyrkomålaren Pictors. Målningarna blev aldrig övermålade och vi kan därför idag begrunda och beundra dem.

Målningarna i taken i alla fem valven illustrerar händelser från bibeln.

I den vita cirkel kan man se Adam och Eva äta av den förbjudna frukten.
Under 1800-talet förföll kyrkan när den nya kyrkan närmare Finspång var färdig. Under en tid användes den av ortsbefolkning till blandat lagerlokal utan att byggnaden underhölls utan förföll.

Två kyrkbänkar mitt emot varandra. Det blev nog lite trångt för kyrkobesökarna. Orsaken var att predikstolen var (är) placerad mitt i kyrkan!
Efter gott fika i församlingshemmet fortsatte vi resan in till Finspång, där vi blev avsläppta vid Slottet, som ligger på en ö i Finspångsån. Det var ju vattnet i ån som redan på 1600-talet var industrins energikälla. Louis De Geer d.y. uppförde det vackra barockslottet. I den norra flygeln finns Slottskapellet. I den södra flygeln finns ett autentiskt barockmöblerat musem.
Slottet är idag huvudkontor för Siemens Industrial Turbomachinery AB (som en gång hetat bl a Stal-Laval) med 2800 anställda vilka tillverkar gasturbiner, som exporteras till hela världen. När en stationär gasturbin kopplas till en generator alstras elektrisk ström. Kostar c:a  300 miljoner kronor .

Slottets gamla Orangeri innehåller idag ett nyligen öppnat industrimuseum, där vi guidades bland jetmotorer och turbiner.
Som 23-årig ingenjör från KTH handplockades Curt Nicolin till STAL, där han var ansvarig för utvecklingen av svenska jetmotorer. Samtidigt byggde Volvo Flygmotor jetmotorer i Trollhättan!
Denna jetmotor satt i det svenska flygplanet Lansen.
Motorn består av tre delar: kompressor, brännkammare och turbin
  
Stal-Laval levererade allt maskineri (40 000 hk) till denna supertanker, 370 m lång.
De centrala delarna i en turbin är skovelhjulen vilka roterar, när mycket heta förbränningsgaser med mycket hög hastighet träffar de små bladen (till vänster). Flera skovelhjul monteras in i turbinen och snurrar åt olika håll (uppskurna modellen till höger). Det kräver oerhörd noggrannhet och specialstål. 



De Geer d y byggde kapellet inne i slottet för de vallonska invandrarna (liksom De Geer), vilka var reformerta  kalvinister och inte "uppskattades" av den svenska strängt lutherska kyrkan. Ett av skälen till att de emigrerade till Sverige var att de förföljdes katolikerna i hemlandet.

Från början fanns det bara ett kors i altaret och alla väggarna var vitmålade. 1891 renoverades kapellet till dagens utseende och predikstolen monterades in.

Predikstolen hämtades från Risinge gamla kyrka efter omfattande renovering.
Altartavlan är målad av konstnären och spelmannen Pehr Hörberg i slutet på 1700-talet. Han har målat 90 altartavlor i Östergötland och Småland. Han föddes utanför Sävsjö i Småland nära min hemort Bodafors (där han var "häradsmålare", dvs hade landshövdingens tillstånd att måla) finns Per Hörbergs väg (liksom i Jönköping).
Kom, följ mig och tag korset upp på dig - står det.

Idag är vattenföringen i Finspångsån obefintlig på grund av den nederbördsfattiga vintern och våren
Dagen avslutades med kaffe och morotskaka på Billbäcks trädgård i Svärtinge samt intressant guidning bland alla växter. Där såg jag ett stort träd med endast några få blommor kvar. Det heter Katalpa eller Trumpet-träd. 
Detta träd hittade vi i en park i Leichester förra sommaren och nu vet jag namnet!



Det var en intressant dag på en för mig tidigare okänd ort, där jag fick många aha-upplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar