söndag 10 oktober 2021

I Arns fotspår och en del annat. Del 1: Tiveden, Karlsborg och Forsvik

Sedan flera år har vi planerat en resa till Västergötland med goda vännerna Leif och Elaine. När nu covid19-restriktionerna har lättat blev resan av.
Syftet var att åka 'I Arns fotspår'. Vi tänkte åka moturs runt Vättern.
Morgonen tisdagen den 28 september åkte vi i vår Volvo till Bestorp (utanför Linköping) och hämtade Leif och Elaine. Vi fick direkt vänja oss vid regnet. Första stoppet blev i Askersund, där vi besökte 'Venus-choklad' (leder till hemsidan).
Vi köpte lite choklad och fikade sedan. Det var min absolut lyxigaste fika någonsin: Cheesecake och riktig drickchoklad. 
Vi hade tänkt kolla lite på Askersund, men regnet fick oss att styra direkt mot vår övernattning på STF-s vandrarhem i Tivedstorp.
I vandrarhemmets huvudbyggnad checkade vi in och gladdes åt den härliga brasan i dagrummet. Vi tog bilen till våra rum, som låg i 'Stallet' en bit bort.
Tyvärr fanns ingen brasa i dagrummet intill köket. Sedan vi ätit vår medhavda kvällsmat spelade vi frågespelet "0 till 100" med varma tröjor på, för det var inte så varmt i rummet.
Tivedstorp var tydligen en liten by utanför nationalparken Tiveden. 

På onsdagsmorgonen åker vi genom det dramatiska Tiveden.
Detta är det så kallade Stigmanspasset. Här är en bra plats för en landsvägsrövare att överfalla vägfarande. 

Vid huvudentrén till Tivedens nationalpark finns informationstavlor.

Härifrån utgår vandringsleder åt alla håll av olika längd och svårighetsgrad.

Alldeles intill finns den dramatiska naturen.

Leif och Elaine känner direkt igen mågen Johan på denna infotavla!
Vi fortsätter ut ur nationalparken och åker till Karlsborg, där vi börjar med ett besök i Karlsborgs fästningsmuséum.
Karlsborgs fästning vid Vättern är en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar. Byggnadstiden varade under 90 år (1819-1909) och började användas 1830. Karlsborg är reservhuvudstad och i krigstid säte för kungahus, regering, riksdag och guldreserv. Fästningsområdet är 5,4 km2 .
Varför byggdes Karlsborgs fästning och varför här? Jo - när Sverige förlorade Finland till ryssarna i Finska kriget 1809 kom Stockholm att hamna i Sveriges utkant med gräns mot Ryssland då var Karlsborg bra. Bland annat för att Karlsborg låg mitt i 'det nya' Sverige och Göta kanal skulle börja byggas.
Genom Kyrkvalvet kommer vi till de två museidelarna.
En sådan här vattenkyld kulspruta modell 1936 sköt jag med vid några tillfällen under min soldatutbildning 1956. Den har en eldhastighet på 12 skott per sekund och en räckvidd på 5,5 km.
I bakgrunden en fallskärm.
Under åren 1952 till 2009 utbildades fallskärmsjägarna på Karlsborg. 
Till höger en fallskärmsjägare från 1990.
Detta är en del av kyrkan i Karlsborgs fästning. I händelse av krig ska kyrkan användas som plenisal för riksdagen. 


Vi äter lunch på restaurang Kastanjen, som tidigare var fästningens matsal.
Fästningsområdet är numera öppet. Många av byggnaderna är hyreshus. Militären har verksamhet i många byggnader. 
Vi åker till Forsvik, som ligger vid sjön Viken och Göta kanal.
I romanerna om Arn Magnusson och hans ättlingar spelar Forsvik en central roll.
Om jag minns rätt tog han som tempelriddare hem saracener till Forsvik, vilka utvecklade verksamheter som grundades på vattenkraften. I verkligheten var det tyskar, som kom med sina kunskaper.
På varje plats, där Jan Guillou låtit sin fiktive Arn (född år 1150) verka, finns det en verklig historia. Av dessa platser återstår idag bara till exempel murrester eller ruiner, vars hela historia man inte känner till.
Från 1300-talet och fram till varvskrisen 1977 har följande verksamheter förekommit: kvarn, vattenkraftverk, hammarsmedja, metallgjuteri, sågverk, papperstillverkning och mekanisk verkstad som tillverkade lantbruksmaskiner mm.

I trumman leds vattnet till vattenhjulet som via stånggången överför kraften till en maskin. Detta är en skalenlig modell.
Stånggång (Förstora till helskärm)
Det är idag den 29 september och Mikael har namnsdag. I det gamla svenska bondesamhället firades då Mickelsmäss, som var en av de största helgerna på året. Detta berodde på att skörden var bärgad och förråden fyllda med mat. Under veckan som följde fick tjänstefolket ledigt och det var då de kunde byta arbetsgivare. 
Det är första gången man på Forsvik försöker få liv i den gamla traditionen med Mickelsmäss. På programmet står bland annat guidade turer, sång och musik samt utställare av olika slag.
Efter att ha lyssnat på ett föredrag om Mickelsmäss fikar vi i gamla mjölnarbostaden och åker sedan till vårt boende på Karlslunds pensionat i Gössäter vid norra Kinnekulle. 

Fortsättning följer!



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar