tisdag 12 oktober 2021

I Arns fotspår och en del annat. Del 3: Skara, Gudhem, Falköping och Hornborgasjön

 Det är fredagen den 1 oktober. Efter en god och riklig frukost på Brunsbo G:a Biskopsgård åker vi till Skara, där vi ska besöka Sveriges första domkyrka (efter Husaby). 
Ur romanen "Vägen till Jerusalem":
Det var vid Tiburtiusmässan den dag som räknades som sommarens första dag och då isarna gick upp i Västra Götaland. Så många människor som denna dag hade aldrig varit församlade i Skara ty det var inte vilken mässa som helst som nu skulle genomföras. Den nya domkyrkan skulle äntligen invigas.
Det är alltså den 14 april 1150. Så här kan kyrkan ha sett ut då. Förebilden är Notre-Dame i Paris. Den gotiska stilen ville bygga på höjden för att släppa in ljus i katedralen. Den ersatte då den lilla romanska kyrkan som troligen bara var ett långhus. 

Bild ur 'I Arns fotspår'

Västra gaveln med huvudentrén 2021.



I kryptan under kyrkan har förvarats dyrbara reliker och har även använts som gravrum för biskopar.
Vi fortsätter till Gudhem, som ligger på en bördig högslätt nära Hornborgasjön, som på medeltiden var mycket större än idag. Den äldsta kyrkan från 1000-talet  förstördes under nordiska 7-årskriget (1563-1570) och en ny kyrka byggdes, som nu är församlingskyrka. Invid denna ligger de fantastiska ruinerna efter det medeltida cistercienserklostret för kvinnor. När kung Erik Eriksson (med öknamnet "Erik läspe och halte") dog 1250 valde hans barnlösa änka att bli leksyster på Gudhem. Den 11 juni 1250 donerade hon en stor del av sin förmögenhet till klostret bland annat hela Nyköping stads område (3 år senare bytte dock nunnorna bort detta till Birger Jarl). 
Hon dog redan 1252 och lades i en gravtumba. Detta är kopian i klosterruinen:

Gudhems kloster var under medeltiden en betydande plats för såväl andligt, politiskt, kulturellt som ett ekonomiskt centrum. Klostret var en viktig förmedlare av kunskap, lärdom och nya idéer som gagnade det framväxande svenska riket.

När man - på den tiden - gick in eller ut bestänkte man sig med saltat vigvatten. Detta vatten symboliserade det vatten som tillsammans med blod flöt ur Kristi sår efter hans död på korset.
Vilken koppling har Arn Magnusson till Gudhem?
Jo: Sverkersätten, som är folkungarnas fiender, vill ha den skicklige krigaren Arn ur vägen. I romanen 'Vägen till Jerusalem' finns inledningen till den händelsekedja som leder till att Cecilia Algotsdotter ådöms 20 års botgöring och spärras in på Gudhems kloster samt att Arn måste bli tempelriddare och tjäna i Guds armé
 i det heliga landet i 20 år. (Slutet av kapitel VIII  * * *  Algot Pålsson på Husaby ägde många gårdar ...  /Piratförlagets pocket) 



Detta är klostrets gäststuga idag. Men det var säkert bättre för 900 år sedan.
Marita stannade inte så länge i gäststugan.
Efter dessa kulturella 'studier' åker vi till Falköping där vi besöker Falbygdens ost. Vi handlar några ostar i den stora ostbutiken och äter sedan av ostbuffén, som vi blir riktigt mätta av. Gott var det också.

Vi avstod från att besöka två platser strax öster om Falköping: Kungslena och Gestilren, där Erikska ättens Erik Knutsson med svenska och norska trupper slogs mot den sverkerska ättens Sverker d y med danska trupper. I Kungslena 1208 vann Erik Knutsson och blev svensk kung. I Gestilren 1210 vann Erik igen, vilket då ledde till den sverkerska ättens slutliga nederlag i maktkampen om Sverige.
Arn blir dödligt sårad och dör på Forsvik, där Cecilia blir änka.
 På dessa platser finns minnesstenar.
Det är därför vi nu pratar svenska i Sverige och inte danska!


På återfärden till Brunsbo stannar vi till vid naturreservatet Ekornavallen.
Jag beundrar den stora gånggriften.
Den är ungefär lika gammal som Stonehenge eller pyramiderna i Giza!

En del takstenar har rasat ned.
Högst uppe på backkrönet ligger det stora gravröset. 
Det har en diameter på 7 m och är 2,5 m högt.

Vi stannar till vid Hornborga naturum. 

Allting är stängt för dagen, men vi vandrar ut mot vattnet där det finns utsiktsplattformar. 
Denna var den enda tranan vi fick se här!

Här ska vi nu sova 2:a natten.


Fortsättning följer!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar