torsdag 17 augusti 2023

Årets femte utflykt med husbilen gick till Öland. Del 4: Kalmar den 11 augusti

Vi hade ännu ett dragplåster kvar att besöka i Kalmar och det var den fasta utställningen om regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum. 
Regalskeppet Kronan, som vid denna tid var ett av världens största krigsfartyg, förliste under ett slag mot danskarna 1676 nära Ölands södra udde. Förlisningen orsakades av att skeppet kantrade i en alltför tvär gir. Vid kantringen antändes krutförrådet som låg förut i skeppet, varvid huvuddelen av förskeppet sprängdes bort. Över 800 man dog när Kronan sjönk och med i djupet följde också ett stort antal kanoner, värdefull utrustning, privata ägodelar och stora summor pengar i form av krigskassor.
(Detta har jag klippt på Wikipedia. Läs där mera om förhållandet mellan Sverige och Danmark samt om slaget och konsekvenserna för Sverige i länken ovan.)  
Så här stort var Sverige ('tack vare' tidigare krig) 1676.

Jämförelse av regalskeppen Kronan och Vasa.
Vid entrén till utställningen möts vi av Kronans största kanon.
Kanonkulan, som väger c:a 16 kg, kan slå hål på skeppssidan på 500 meters avstånd.


Fartyget ska inte bara kunna strida bra, det ska dessutom vara en viktig symbol för kungamakten Sverige.
Jag påstår att Kronan är en 'kanonbåt' med 105 kanoner fördelade på 3 batteridäck, med de tyngsta nederst. Jag tror inte att det fanns några hörselskydd för besättningarna på något av de inblandade skeppen!
Kanonjärens arbetsplats.

Kanonjärens bostad.
Stormasten på nedersta kanondäcket.
Det kan inte vara lätt att manövrera ett stort fartyg i detta vimmel av båtar och dessutom skjuta på rätt skepp.

Nutidens skeppssökare visste att Kronan fanns på botten utanför södra Öland. Efter många års letande (Andres Franzénmed avancerad teknisk utrustning fann man vraket 1980.

Sedan började bärgningen av tiotusentals artefakter från 26 meters djup.
Dessa finns nu på muséet.

Några småklipp från filmen som visas på muséet:



Vad hände sedan?

Kronan kallas nuförtiden 'Östersjöns Pompeji'.
En utförlig redogörelse för Regalskeppet Kronans roll finns i den markerade länken!

Vi lämnade muséet och sökte upp Krusenstiernska trädgården, som är en välbevarad stadsträdgård från 1800-talet. Här kan man strosa omkring i en oas av grönska, odlingar, gamla byggnader och en fantastisk historia. Där spelas sedan 2008 friluftsteater. Under Kalmars festdagar i år framförs 'Hermines lott'. Paret Philip och Hermine von Krusenstierna blev barnlösa och när de dog 1908 respektive 1915 testamenterades gården till deras tjänstekvinna Hulda, som in sin tur 1940 testamenterade gården till Kalmar stad och länets fornminnesförening.



Nu var vi färdiga med Kalmar för den här gången, men vi kommer säkert tillbaka för där finns så mycket intressant att göra och fin natur för cykling och vandring.
Vi återvände till husbilen för en sista natt i Kalmar.

 SLUT PÅ DEL 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar