onsdag 31 juli 2024

Rikslägret i Karlsborg del 2

Del 2
Idrottstävlingarna kör igång direkt. 
Hellensk mångkamp är en speciell tävling som frisksportare gillar. Den fysiska delen består av 6 grenar och den teoretiska delen av allmänbildningsuppgifter. När slutresultatet räknas ihop väger resultaten i fysisk del och teoretisk del lika.
I mångkampen för damer kom Ella Forsmark på 8:e plats totalt.
(Klicka på bilden om du vill förstora.)
I klassen Damer 16 kom Ebba Tannerfalk (min dotterdotter) på 2:a plats.

På onsdagen följde Marita och jag med på utflykten till Skaga stavkyrka
Den första stavkyrkan på platsen uppfördes någon gång kring 1137. Det finns flera sägner kring denna kyrka, exempelvis om att vikingahövdingen Ramunders dotter Skaga lät bygga kyrkan åt sin make. Det man vet säkert är, att vid den källa som finns här, hade det under hednisk tid uppstått en kultplats och det var därför naturligt att man senare byggde en kyrka där.
Kyrkan är omspunnen av sägner och myter. Tyvärr revs den år 1826 för att stoppa den offerkult som hade uppstått där.


Man kan se källan under ormbunkarna.


Kyrkan är väldigt fin i sin enkelhet.

Marita uppe i klockstapeln.
Texten på klockan ser ut att vara på latin.

Inne i den gamla prästgården fanns en massa bilder och planscher.
Den så kallade ålderstrappan var ett vanligt bildmotiv inom folklig bildkonst åren 1600 - 1800. Observera vaggan nere till vänster och graven nere till höger.

Vi fortsatte till Undenäs kyrka, som är byggd i gotisk stil i på 1890-talet. Kallas Tivedens katedral.
Ett imponerande kyrkorum!
Vid grusgången upp till kyrkporten såg jag denna enkla gravsten, med minsta möjliga text.

Jag funderar på hur barnmorskans liv var på den tiden. Hon hade ett av de äldsta kvinnoyrkena  och hade en viktig uppgift i samhället. Hade hon egna barn?
Jag frågade AI Copilot (klicka på länken ovan) – Hur relevant det nu kan vara?
Själv blev jag förlöst i sängkammaren på Sjöbacka i Bodafors på julafton 1935 klockan 2 på dagen av barnmorskan Irma Blomstrand.
(Hon hade bråttom till nästa uppdrag: Hon skulle fortsätta resan med häst och släde till Besekull 12 km bort för att förlösa Kerstin, min blivande klasskamrat.)

Vi fikade i Undenäs församlingshem. Utanför stod församlingens mobila kyrka - Lillkyrkan.

Ibland öste regnet ned och då flyttade t ex volleybollen in i sporthallen.
Lägermästerskapet i volleyboll för ungdom spelades inomhus.
Ebba till vänster spelar för Småland. Tre riktigt taggade försvarsspelare.
Ebba servar.

Småland kom på 2:dra plats och får sina silvermedaljer.

På kvällen var det musikquiz igen.

Slut på del 2























måndag 29 juli 2024

Rikslägret i Karlsborg del 1

På förmiddagen söndagen den 7 juli sken solen när vi körde in på lägerplatsen och anslöt husbilen till ett eluttag, som var reserverat för att jag behövde el till min CPAP. Eftersom vi varit på läger här både 2006 och 2018 känner vi väl till lägerplatsen på 'heden', som är ett gammalt militärt övningsområde vid Karlsborgs fästning. Karlsborgs kommun låter oss 1100 deltagare disponera sporthall och idrottsplaner. Runt 100 frivilliga funktionärer hade veckan innan monterat ett antal samlingstält med stolar och bord, organiserat campingplatsen med toalettvagnar, diskställ och dricksvattenuttag. På idrottsplatsen hade fotbolls- och volleybollplaner fixats. 
Vi tog en fika innan vi gick till Informationen där sonhustrun Karolina jobbade.Vi checkade in och fick lägergåvan - en liten ryggsäck - som bland annat innehöll det tryckta lägerprogrammet. Det finns också digitalt.
Ett A5-häfte med 52 sidor.
Eftersom lägerinvigningen redan klarats av på lördagskvällen inomhus på grund av regnet, så var det nu full fart på aktiviteterna. Till exempel 'historisk äventyrstur på Karlsborgs fästning', volleyboll, motionspass, riksmästerskap i orientering. På aktivitetscampen var det full rulle.
I mötestältet hade Frisksportens Ungdomsförbund sitt förbundsmöte och lite senare även Svenska Frisksportförbundet sitt möte. På eftermiddagen var det distrikts- och klubbträffar för att sätta ihop lag till veckans många tävlingar.
Under kvällens musikquiz var det fullsatt i mötestältet. Bland annat underhöll Sandra och Rasmus med sång.
*****
På måndagen deltog Marita i en utflykt till Tivedens nationalpark.
Det blev en lång vandring upp och ned bland bergen på en markerad led. Det regnade en hel del och det blev halt på stigarna.

Vid Stora Trehörningens strand. Karolina hade Bessie med.
På kvällen var det lägerbål. Det blev dock inget bål för det regnade. Däremot blev det underhållning i sporthallen.


På tisdagen följde Marita och jag med på en blomsterutflykt till naturreservatet Bölets ängar. Den flockblommiga växten spenört, som Karin håller i, är vanlig här.

Stenbär äts inte eftersom bärets frö är en hård fruktsten.
Någon har fått en bastardsvärmare i handen.

På eftermiddagen gick vi - dvs cyklade - Fotostigen, som är en gammal tradition. På en plansch finns 14 foton. Det gäller att hitta vilket foto som tagits utmed stigen på 12 stationer. Här var motivet en skarv i muren.

Stigen gick 5 km runt Vanäsudden där det fanns flera sevärdheter.
Detta är Vanäs fyr från 1892.


Den här gamla DC3-an står där Fallskärmsjägarskolan verkade under åren 1952 till 2008.

'Sjuka lekar' är en omtyckt tradition. Här är en lagtävling där det gäller att göra den finaste gräddtårtan på kortast tid. Ebba hör inget, Oskar   kan inte prata och Eliot (kusin till Ebba) ser inte. Och så är deras händer ihopbundna.


Slut på del 1








fredag 26 juli 2024

Resan med husbilen till Frisksportarnas riksläger i Karlsborg

Av tradition brukar vi åka på frisksportarnas riksläger, som i år var förlagt till Karlsborg. Lägerinvigningen skulle ske på kvällen lördagen den 6 juli. Vid 11-tiden startade vi hemifrån med husbilen utrustad för åtminstone en 2-veckors tur. Vi hade emellertid bara kört en dryg kilometer när det 'small till' och började blåsa i bilen. Marita stannade vid vägkanten. Takrutan ovanför framsätena hade blåst bort och låg trasig på körbanan! Vilken tur att ingen bil träffades!!! Rutan var limmad och alltså ej öppningsbar. Förmodligen hade limmet torkat efter att ha fungerat i 14 år. Marita samlade ihop delarna som låg utspridda på vägen och la in i bilen. 
Vi åkte direkt och kastade delarna på återvinningen.Utan takruta!Vi körde hem och ställde husbilen på garageuppfarten. Eftersom det skulle bli regn senare under dagen så spände vi en presenning över hålet.
Vi drack en kopp kaffe medan vi funderade över situationen. Jag räknade kallt med att inte komma till lägret - åtminstone inte de närmaste dagarna. En ny ruta fixas inte så lätt en lördag i semestertid. Marita gav dock inte upp så lätt. Hon ringde och diskuterade med Mattias vilket resulterade i att vi åkte till Biltema, som just denna dag öppnade sin butik i Nyköping. Där köpte vi en plastskiva, stor nog att täcka hålet. Eftersom vi tyckte den var för tjock för att böjas så åkte vi också till en byggbutik där det fanns 1,5 mm tjocka skivor 50 cm breda. Vi köpte två stycken som kunde  överlappa varandra. Dessutom en kraftig tejp. På hemvägen hämtade vi Mårten, som skulle hjälpa oss.

Så här blev det!
Så kunde vi då komma iväg. Men vi skulle inte hinna fram till lägerplatsen innan incheckningen stängde kl 21. Vi stannade därför i trakten av Mariedamm där vi körde in på en liten skogsväg, där vi stannade för natten. Vi somnade medan regndropparna föll på biltaket. 

På morgonen den 7 juli hade det slutat regna när vi fortsatte resan till Karlsborg.


Precis som igår körde Marita inte fortare än 80 km/tim, så det inte skulle hända något med rutan.

SLUT