För några månader sedan frågade Marita om jag ville åka till Wien. Mitt svar var direkt ett JA! Då öppnades nämligen en minneslucka från slutet på 1950-talet. Jag kom nu ihåg högtidsstunderna med familjen då vi på nyårsdagen samlades framför den svart-vita TV-skärmen för att njuta av nyårskonserten (SVT) från Gyllene
salen i Musikverein (Wiens musikförening). Och därefter backhoppningen i Garmisch-Partenkirchen.
Sedan dess har Wien varit mina drömmars stad (Per Grundén sång).
Österrike har 10 miljoner invånare, varav 2 miljoner bor i Wien.
Arrangör för resan var Jörns resor i Kungälv som ordnat internationella resor sedan 1971.
Nationaldagen den 6 juni flög vi från Arlanda kl 6:30 och landade i Wien (Wikipedia) vid 9-tiden. Till hotellet åkte vi buss och sedan bussades vi genom Wien till vårt första besök på Spanska ridskolan (Wikipedia).
Mycket i Wien och Österrike handlar om 'Habsburgarna' (Wikipedia). På denna AI-genererade släkttavla får man en bra översikt.
Heldenplatz (= (Hjälteplatsen), som ingår i Hofburg (Wikipedia), dvs hovborgen, som var Habsburgarnas huvudsakliga
vinterresidens.
Byggnaden har flera antika skulpturer.
På Frans Josefs-platz står ryttarstatyn av kejsar Josef II (Wikipedia). Han
var tysk-romersk kejsare från 1765 till sin död och var son till Maria
Teresia och Frans I.
Här ligger Hofburgpalatset (Österrike), som är det stora kejserligt
palatskomplexet mitt i Wien. Det har varit
centrum för makt och representation i över 700 år och är starkt förknippat med
Habsburgarna – en av Europas mäktigaste dynastier.Vilken utsmyckad ridarena!
Vi ska vara åskådare till de vita Lippizzanerhästarnas (Wikipedia) morgonträning. På Spanska ridskolan i Wien har man sedan 400 år vårdat den klassiska ridkonsten. Lokalen kallas Vinterridhallen, som är en barock manege byggd under Karl VI:s tid (1685-1740). Den är en av de mest imponerande och historiska ridanläggningarna i världen, och används för både träning och uppvisningar. Det är inte tillåtet att fota, men jag lyckades filma genom ett hål i barrikaden framför mig. Det är ridläraren som ropar ut sina instruktioner till ryttarna. Den typiska wienermusiken skapar en speciell stämning. Förmodligen gillar hästarna musiken.

Här tågar hästarna ut till sitt stall alldeles intill. Det är beridarna som leder ut hästarna, sadlar av, kratsar hovarna samt ryktar och utfordrar.
På eftermiddagen sökte Marita och jag upp ett kafé - Café Illy, där vi
beställde sachertårta. Det är en klassisk österrikisk chokladtårta som skapades av konditorn Franz Sacher år 1832. Den består av en rik chokladkaka med ett lager aprikosmarmelad mellan bottnarna och en glänsande chokladglasyr på utsidan. Traditionellt serveras den med osötad vispgrädde. Vi drack kaffe till. Det var en riktigt god tårta!
På kvällen åt vi en välkomstmiddag på restaurang Stöger strax intill vårt hotell.
Vi åt ännu en österrikisk specialitet, nämligen Wienerschnitzel. Det är en klassisk österrikisk rätt, som traditionellt görs på kalvinnanlår. Köttet bankas ut till tunna skivor, kryddas med salt och peppar, och paneras genom att doppas i vetemjöl, vispat ägg och ströbröd. Därefter steks schnitzeln i rikligt med olja tills den blir gyllenbrun och krispig. Den serveras ofta med citronklyftor, ansjovis och kapris, samt tillbehör som klyftpotatis och varma gröna ärter. Enligt traditionen ska schnitzeln vara så torr att man kan sitta på den utan att få fettfläckar på kläderna.
Även denna rätt fick ett högt betyg av oss.

Efter denna riktigt långa dag - vi hade åkt hemifrån redan kl 3 på morgonen - somnade vi utan någon österrikisk vaggvisa.
Slut del 1 den 6 juni 2025
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar