onsdag 19 juni 2013

Höjdpunkt från en resa 1: Remarkable Rocks

Avser att lägga ut lite bilder med kommentarer från våra resor. Det blir inte systematiskt eller kronologiskt utan vad jag kommer på för stunden.

Jag börjar med Australienresan mars 2013 då vi bl a besökte Remarkable Rocks i Flinders Nationalpark (sydligaste udden) på Kangooro Island söder om Adelaide.


 Vi sökte på hemmaplan efter geocachar i de områden vi tänkte besöka och fann då vi cachen Remarkable Rocks. Där beskrevs utförligt platsen och vi lockades dit. Vi blev inte besvikna!
De märkliga stenarna, som ligger på en sluttande häll mot Södra Ishavet, bildades för c:a 500 miljoner år sedan. Genom erosion av väder och vind har dessa stenar omformats till de märkliga former de har i dag. Fotografier tagna för c:a 100 år sedan visar att erosionen inte har stannat av.




















 På hällarna växer lavar i olika färger som är mycket hala då det regnar. Människor har omkommit då de halkat ned i havet. Hårda vindar bidrar också till olycksrisken. En gång försökte två personer rädda en person som ramlat ned - den personen klarade sig, men inte räddarna.


 På hällarna ser man rännor som leder nedåt - det är regnvatten som ur urholkat berget.

1 kommentar:

  1. Hej Göran.
    Fina bilder från en fantastisk resa.
    Leif

    SvaraRadera