onsdag 15 januari 2014

Alla vägar bär till Rom. Del II

Fortsättning fredagen den 13 december - eftermiddag och kväll.

Den 40 m höga så kallade Trajanuskolonnen är ett antikt segermonument i marmor, invigt 113 e.Kr. för att hedra kejsar Trajanus, som eftervärlden betraktar som romarnas förnämste ledare. Sedan år 1688 står aposteln Petrus staty på toppen.
Citat ur Wikipedia: I kolonnens bas finns en kammare, där kejsaren bisattes efter sin död år 117. En spiraltrappa, upplyst av små gluggar, leder upp till toppen. Runt kolonnskaftet löper en relief i spiral. Den föreställer valda episoder från kejsar Trajanus fälttåg mot dakerna. Detta "bildband" skulle uträtat vara 200 meter långt och har säkerligen varit målat för att vara lättare att se. Trots detta hade det i princip varit omöjligt för en från marken stående betraktare att beskåda de övre relieferna, vilket antyder att det kanske är mer mening att man ska/skulle förbluffas och förundras över konstverket och bedriften i sig snarare än att kunna se varenda bild på kolonnen som en sammanhängande berättelse.

Trajanuskolonnen med Viktor Emanuelmonumentet i bakgrunden
Trajanuskolonnen med aposteln Petrus
Vi gick till Piazza Venezia i Roms geografiska centrum. Där dominerar Viktor Emanuel-monumentet i vit marmor (kallas i folkmun ”bröllopstårtan” eller ”skrivmaskinen”), som byggdes till minne av Italiens enande 1861 och dess förste kung. Här finns den Okände soldatens grav med de två vakterna. Själva kapellet låg inne i byggnaden.

Vi gick runt i byggnaden som innehöll flera muséer som vi skyndade igenom (ork och engagemang räckte inte till).


Viktor Emanuel-monumentet


Turister
Den okände soldatens grav
Nedgång till Den okände soldatens kapell

Vi var nu uppe på Capitolium - den minsta av Roms sju kullar Här ligger Basilikan di Santa Maria in Aracoeli, där vi gick in. Fantastiskt är ordet som gäller här.

Ett av koren i Basilikan di Santa Maria in Aracoeli
Utsmyckning
Göran tänder ett ljus för Carolina
 
Här uppe fanns en restaurang där åt vi en enkel lunch. Utsikten över Rom här ifrån var suverän. Orädda trutar blev matade och mätta!
Baguettelunch med capuccini
Trut på taket
Vi började återtåget med att gå ned för alla trapporna och sedan utmed Forum Romanum, där vi bland annat fotograferade statyn av Julius Caesar (år 100 – 44 f. Kr.). Han var en mycket stor statsman och blev romarrikets förste kejsare. Månaden Juli är uppkallad efter honom. Han införde även den s k julianska kalendern med ett skottår vart 4:e år. Han mördades med 25 knivhugg av en sammansvärjning av senatorer vilka tyckte han hade skaffat sig för mycket makt. Hans förtrogne Marcus Brutus var med, varvid Caesar sa: ”Även du min Brutus!”

Julius  Caesar
Statsmannen

På statyns sockel finns förkortningen S.P.Q.R, som finns med i Roms stadsvapen, men även på t ex brunnslock i gatan. S.P.Q.R. betyder ”Senaten och det romerska folket”.

Under den sista vandringsbiten till hotellet passerade vi Colosseum med sin imponerande storlek. Vi var mycket trötta när vi kom till hotellet för en  dryg timmes vila.


Utvilade - men hungriga - tog vi kl. 18.00 bussen till torget Piazza Navona, där man redan från år 86 e. Kr. körde ”stridsvagnsracing” med förarnas liv som insatser. Idag är torget en mötesplats med torghandel och restauranger och har kvällstid ett sjudande nattliv. Så var det när vi kom dit.
Mitt på torget står de Fyra flodernas fontän (Donau, Rio de la Plata, Ganges och Nilen från de fyra världsdelarna). Den skapades på 1600-talet och består av en klippa som kröns av en egyptisk obelisk.
Vi gick runt och kollade i stånden. Köpte några souvenirer (användabar sådana) samt sökte upp en mysig restaurang där vi åt.
Vid ett stånd köpte vi ”frukostmat” innan vi tog bussen tillbaka till hotellet.
Efter lång dag – semester? – somnade vi ovaggade.
Piazza Navona
De fyra flodernas fontän
Enmansorkester med "vardagsinstrument"
Den här orkestern svängde det om
Fredagsmiddagen var delikat!
 Fortsättning följer!










1 kommentar:

  1. Vad fint du har gjort. Roligt att se bilder och minnas allt trevligt vi gjorde i Rom. Kram på er! Eila

    SvaraRadera