onsdag 22 januari 2014

Alla vägar bär till Rom. Del III


Lördagen den 14 december
Vi sov jättebra.
Det tror jag däremot inte uteliggarna i parken nedanför vårt fönster gjorde. Italien tillhör ju EU där jag inbillar mig att medlemsländerna har ett bra skyddsnät för marginaliserade människor. Men vi har ju uteliggare också i Sverige. Hörde på radion att det finns c:a 3 miljoner hemlösa i Europa! Här hemma har vi dock inte några (synliga) krymplingar som visar upp sina vanställda ben vid turistställena där de tigger. När vi var i Indien 2012 såg vi också många vanställda tiggande människor.
Till frukost åt vi den inköpta enkla maten och kl. 10 tog vi Metron (tunnelbanan) till trakten av Spanska trappan (från 1700-talet) som vi skulle besöka. Den ligger på kullen Pincio. Trappan har förekommit i flera filmer bland annat i ”Prinsessa på vift” med Audrey Hepburn och Gregory Peck från 1953 – jag minns den.
Spänstiga Marita gick naturligtvis upp de 137 stegen för att kolla om utsikten var lika fin nu som den var när hon var här 1970.
Nedanför trappan finns en fontän i form av en vattenfylld båt (från 1600-talet).
Nedför Spanska trappan
Marita vid fontänen
Vi tog Metron igen och åkte till huvudmålet för dagen - Vatikanstaten (omgiven av en 3,2 km lång mur), som är världens minsta stat på 0,44 km2 med c:a 1000 invånare. Där bor också påven Franciskus. Hans föräldrar var italienska invandrare i Argentina. Han valdes till påve 2013.
Sedan 1984 finns Vatikanstaten med på UNESCO-s världsarvslista.
Efter en fika i solskenet följde vi med strömmen av människor till Petersplatsen där vi ställde oss i kön för att gå in i Peterskyrkan. Det var säkerhetskontroll innan vi kom in. Vi fick gå runt överallt utom vissa platser och där högmässa pågick. Se ordningsregler. Kyrkan är enormt stor. Det finns många altare, skulpturer och målningar på väggar och i tak. För att inte nämna alla de vackra marmorgolven med sina inläggningar.
Det fanns mycket att fotografera. Jag följde inte med de andra upp i kupolen för att bl a kolla utsikten över Rom. Det var 330 trappsteg upp – och ned!
Ordningsregler - som följdes!
Huvudaltare står fritt på golvet med kupolen rakt ovanför
Vilka mosaikgolv!
Golvinläggning
Kupolen
Utsikt från kupolen över Petersplatsen
Vatikanen vaktas sedan år 1506 av det s k Påvliga schweizergardet

Mitt på Petersplatsen står en 25 m hög obelisk av granit (blandning av kvarts och fältspat) som kejsaren Caligula hämtade från Heliopolis i Egypten år 37 e. Kr. Den härstammar från faraonen Ramses II (1200-talet f. Kr.). Jämför marmorkopia från 1700-talet på Piazza della Rotonda. Vid obelisken på Petersplatsen finns en geocache – dock inte en traditionell burk utan en så kallad Earthcache, som vi fick godkänd efter att ha besvarat några frågor om detaljer på obelisken.
Totalt finns det för närvarande 13 egyptiska obelisker i Rom. 7 av dem har inskrifter från faraoner och ytterligare 2 av romerska kejsare. Alla togs till Rom före år 400 e. Kr. och deras historier visar att de var associerade med Isis-templen i Egypten.



Obelisken
Fortsättning följer!
 
 
 
 















 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar