onsdag 22 januari 2014

Alla vägar bär till Rom. Del IV


Vi måste naturligtvis besöka Sixtinska kapellet (från 1400-talet), som tillhör Vatikanmuséerna, där en av världens viktigaste konstsamlingar finns, vilka ordnats av påvar genom århundraden. Sixtinska kapellet låg liksom ”längst in” så vi var tvungna att vandra genom alla salarna med konst av olika slag. Fantastiska målningar som förmodligen illustrerade historiska händelser, men det var tröttsamt!
Sixtinska kapellet är påvens privata kapell. Där förekommer konserter men också konklaver, där kardinalerna bakom låsta dörrar väljer ny påve. Trots att det var mycket folk i kapellet upplevde jag en mycket speciell stämning.

Citat ur Wikipedia: Valsedlarna från en icke framgångsrik valomgång blir enligt tradition uppbrända tillsammans med våt halm så att det bildas svart rök som kan ses utanför Sixtinska kapellet. Var valet framgångsrikt blev valsedlarna uppeldade tillsammans med torr halm och därmed bildades det vit rök. Det gör att den vita röken signalerar att en ny påve är vald och detta kan ses av de väntande grupperna utanför kapellet. Eftersom rökfärgen inte alltid var lätt att tolka har det i modern tid använts kemikalier för att skapa den vita eller svarta röken.
Göran i Vatikanmuséet

Väggmålning

Väggmålning
Mest känd är takmålningen i Sixtinska kapellet, ett mästerverk med scener ur Skapelseberättelsen som målades av Michelangelo 1508-1512 samt altarväggen som han målade drygt 20 år senare föreställande Yttersta domen. (Michelangelo = Ängeln Michael).
Det var naturligtvis fotograferingsförbud och samtal var också förbjudet.  Marita köpte ett 1000-bitars pussel som vi har fotograferat nedan.
Michelangelos takmålning med Skapelsen
Guds finger
Vi stod nästan 1 timme och väntade på bussen till stadsdelen Trastevere med sitt medeltida gatunät och pittoreska gränder och piazzor (torg). Här bodde den svenska ex-drottningen Kristina, som bland annat genom sitt teaterintresse spelade en framträdande roll i Roms kulturliv. Hon dog 1689 och är begravd i Peterskyrkan.
Det började mörkna så vi såg inte mycket av de pittoreska gränderna, men vi var desto hungrigare och på en mysig restaurang åt vi pasta.
Kvällen avslutades med en kort promenad över Tibern där vi tog en buss tillbaka till hotellet, trötta men nöjda efter ännu en upplevelserik dag.



Trastevere
"Jag längtar till Italien, till Italiens sköna land, där små citroner gula, de växa uppå strand"
Marita vid Tibern


 

 Fortsättning följer!


 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar