tisdag 7 januari 2014

Avloppsledningsarbete på Glimmervägen


Så har vi då fått en rondell på Glimmervägen – till och med en rondellko!

I april 2013 avverkades alar i kärret bakom våra postlådor för där skulle pumphuset byggas, som ingår i Nyköpings stora avloppsprojekt, som ska leda avloppsvatten (dagvatten och dricksvatten mm) i en 17 km lång ledning mellan Vålarö/Svärdsklova och Sjösa för vidare befordran till Nyköping. Det ska bli klart 2017 och beräknas kosta 37 miljoner kronor. Eftersom kostnaden för projektet överstiger normalkostnaden med mer än 50 % tillämpas en förhöjd anslutningsavgift – så kallad särtaxa. För oss innebär det c:a 150 000 kr. När vi sedan blir anslutna – under våren 2014 – får vi betala en fast årsavgift på 2 337 kr plus en rörlig avgift på 26,08 kr per kubikmeter för vatten och avlopp, precis som alla andra villaägare. För närvarande betalar vi under 1 000 kr per år för en slamtömning av 3-kammarbrunnen. Vi har eget mycket fint dricksvatten från djupborrad bergbrunn samt pump och hydrofor vilka vi själva ansvarar för, så vi ansluter ej till det kommunala (klorerade) vattnet.
Vi måste själva gräva från tomtgränsen och ansluta till vårt avlopp.

Arbetet är mycket besvärligt eftersom vägen är byggd på lera som måste grävas bort till c:a 5 m djup och ersättas med stenkross och grus. (Vägen var ju från början - 1940-tal - bara till för några sommarstugor.)
Före jul ”punkterades” grannens grävda brunn, så att vattnet i stället rann ned i det uppgrävda hålet i vägen där det fick pumpas bort. Grannen fick i stället sitt vatten i 50 liters vattenflaskor uppställda vid husväggen. Vid ett par tillfällen hade locket frusit fast!








I samma veva kommer kärret i skogen ovanför oss att dräneras, vilket är bra. Vid tre tillfällen under de senaste åren har vägen i stort sett spolats bort efter häftiga skyfall, vilket kostat stora pengar för vår vägförening, med fördubblad vägavgift för medlemmarna som följd.

3 kommentarer:

  1. Det ser ut ungefär som när man började att gräva i Rom och dess underjordiska hemligheter . Axel

    SvaraRadera
  2. Super napisane. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    SvaraRadera