Måndagen den 9 maj åker vi till Ölands Skogsby, där det finns en vetenskaplig forskningsstation: Station Linné. Den hette tidigare Uppsala Universitets Ekologiska Forskningsstation. Bland annat har man i många år forskat om orkidén flugblomster, som pollineras av grävstekelhanar som uppfattar blomman som en grävstekelhona.
Vi vandrar iväg på en 3 km lång slinga.
Med en vandringsbeskrivning kan vi läsa om vad som finns att titta på vid de olika stationerna. Vid station 3: Gamla Skogsby. Här ligger åtminstone tio husgrunder från järnåldern dolda. Bland dessa en av vad som anses har varit en av nordeuropas största hövdingehallar! Det som ser ut som resterna av en fägata är med andra ord långsidorna på den 47 m långa byggnaden! HusgrunderLångbensgrodan har långa ben och spetsig nos. Är oftast jämnbrun på ryggsidan och på undersidan ljusare gulgrå med laxröd ton. Tåleder ofta skära. Säkraste artkännetecken är att trumhinnorna är placerade omedelbart bakom ögonen och ungefär lika stora som ögonen. Sankt Pers nycklar är nog den vanligaste orkidén på Öland. Är detta en Sankt Pers nyckel som har fläckar på bladen?
En gammal hästräfsa
Vid station 8 (utmed stenmuren): Här är man i närheten av Stora Alvarets allra nordligaste kant - ett område som hyser en mycket speciell flora och fauna med en mängd av för Sverige unika arter. Orkidéblomningen i maj månad är världsberömd! De öländska korna som betar här under sommarhalvåret kan ibland upplevas som lite väl nyfikna, men om du ignorerar dem så tröttnar de snart. Betesdriften är nödvändig för att förhindra igenbuskning. Marita fortsätter och går 6,5 km-rundan.
Vi kör vidare norrut på länsväg 136 till Björnhovda nära Färjestaden där vi stannar för att titta på väderkvarnar. Kvarnkungen är Skandinaviens största bevarade kvarn av stubbkvarnstyp. Den är byggd 1769!
Läs gärna mer på Kvarnkungen. Kvarnmaskineriet i trä är imponerande!
Ekopark Böda bjuder på alltifrån karga sandhedar med stormvridna tallar, till kalkrika ängstallsskogar med en mångfald av orkidéer och frodiga lövlundar med jätteekar.
Böda har inte bara en fascinerande natur att erbjuda - kulturarvet är också högst påtagligt. Det stora antalet välbevarade fornlämningar är unikt i norra Europa. Nästan helt intakta byar med husgrunder, stenhägnader och gravfält berättar om forna ölänningars liv här.
Är ett av Sveriges mest välbesökta fritidsområden.Nu ska vi besöka Trollskogen. Jag cyklar och Marita vandrar.
De flesta sevärdheterna finns utmed vandringslederna. Detta är en tjärdal. De vindpinade tallarna kan vara uppåt 200 år gamla! För att skydda Trolleken är den inhägnad.Sedan vi var här för 12 år sedan har vraket Swiks blivit en brädhög.Murgrönan kväver sakta den gamla eken, som ska sparas.
Då kapar man alla murgrönans stammar.
Idag står bara en tankvagn på spåret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar