tisdag 17 maj 2022

Öland andra veckan i maj - del 2

Måndagen den 9 maj åker vi till Ölands Skogsby, där det finns en vetenskaplig forskningsstation: Station Linné. Den hette tidigare Uppsala Universitets Ekologiska Forskningsstation. Bland annat har man i många år forskat om orkidén flugblomster, som pollineras av grävstekelhanar som uppfattar blomman som en grävstekelhona.
Vi vandrar iväg på en 3 km lång slinga.

Med en vandringsbeskrivning kan vi läsa om vad som finns att titta på vid de olika stationerna.                                                                                                                                  Vid station 3: Gamla Skogsby. Här ligger åtminstone tio husgrunder från järnåldern dolda. Bland dessa en av vad som anses har varit en av nordeuropas största hövdingehallar! Det som ser ut som resterna av en fägata är med andra ord långsidorna på den 47 m långa byggnaden!                                     HusgrunderLångbensgrodan har långa ben och spetsig nos. Är oftast jämnbrun på ryggsidan och på undersidan ljusare gulgrå med laxröd ton. Tåleder ofta skära. Säkraste artkännetecken är att trumhinnorna är placerade omedelbart bakom ögonen och ungefär lika stora som ögonen.         Sankt Pers nycklar är nog den vanligaste orkidén på Öland.     Är detta en Sankt Pers nyckel som har fläckar på bladen?
Gräslök i knopp
        En gammal hästräfsa
Vid station 8 (utmed stenmuren): Här är man i närheten av Stora Alvarets allra nordligaste kant - ett område som hyser en mycket speciell flora och fauna med en mängd av för Sverige unika arter. Orkidéblomningen i maj månad är världsberömd! De öländska korna som betar här under sommarhalvåret kan ibland upplevas som lite väl nyfikna, men om du ignorerar dem så tröttnar de snart. Betesdriften är nödvändig för att förhindra igenbuskning. Marita fortsätter och går 6,5 km-rundan.

Vi kör vidare norrut på länsväg 136 till Björnhovda nära Färjestaden där vi stannar för att titta på väderkvarnar. Kvarnkungen är Skandinaviens största bevarade kvarn av stubbkvarnstyp. Den är byggd 1769!
Läs gärna mer på Kvarnkungen
                                    Kvarnmaskineriet i trä är imponerande!

Nästa stopp blir vid Karums alvar där vi först tittar på Odens flisor.Den 26 meter långa skeppssättningen, som markeras av liggande stenar och spantindelning tvärsöver skrovet, kallas Noaks ark. I skeppssättningens mitt finns en klumpsten som kan markera en mast. Denna gravform kan tillhöra yngre bronsålder eller yngre järnålder.

Vi gör en avstickare ut till Källa kyrka. Den var tyvärr stängd idag.
Nu åker vi nordväst upp till Byxelkrok på Kalmarsundssidan.

Där ställer vi husbilen på Neptuni camping och startar en cykeltur söderut utmed stranden.
Fyren Tokenäs
Vi är på väg till Byrums raukar.
Det är besvärligt att cykla i sanden.

Marita cyklar med kameran fastsatt på styret!
Fältsippa

Vid horisonten skymtar Blå Jungfrun.

Nytt(?) trafikmärke kan tolkas som
'Förbjudet att knacka sönder stenar i raukarna'.
Efter en fikapaus återvänder vi till Byxelkrok vid Neptuni åkrar.
Framme vid sjöbodarna och hamnen i Byxelkrok. Lyssna på visan!
Nästa dag ska vi cykla upp till Ölands Norra udde. 


Onsdag den 11 maj skiner solen igen när vi cyklar ut på Neptuni åkrar, som är ett vidsträcktklapperstensfält med äldre strandvallar och ett gravfält från vikingatiden.
Bland klapperstenen begravde vikingarna sina döda för mer än 1000 år sedan. Det berättas att ett stort sjöslag ägt rum vid kusten. Ett av fiendens fartyg, Forgalla gick under. Efter slaget lades de döda i kistor som täcktes med sten. Arkeologer som undersökte gravfältet 1935 fann dock barn, kvinnor och män, alla med gravgåvor från vikingatiden.
Fyren Långe Erik ligger på en ö.

Observera myggorna!
Ser ut som fjädermyggor.
Vi är nu i Ekopark Böda. Klicka på länken för info.

Ekopark Böda bjuder på alltifrån karga sandhedar med stormvridna tallar, till kalkrika ängstallsskogar med en mångfald av orkidéer och frodiga lövlundar med jätteekar.
Böda har inte bara en fascinerande natur att erbjuda - kulturarvet är också högst påtagligt. Det stora antalet välbevarade fornlämningar är unikt i norra Europa. Nästan helt intakta byar med husgrunder, stenhägnader och gravfält berättar om forna ölänningars liv här.
Är ett av Sveriges mest välbesökta fritidsområden.Nu ska vi besöka Trollskogen. Jag cyklar och Marita vandrar. 
De flesta sevärdheterna finns utmed vandringslederna.                                            Detta är en tjärdal.               De vindpinade tallarna kan vara uppåt 200 år gamla!                   För att skydda Trolleken är den inhägnad.Sedan vi var här för 12 år sedan har vraket Swiks blivit en brädhög.Murgrönan kväver sakta den gamla eken, som ska sparas.
Då kapar man alla murgrönans stammar.

En fallen jätte ger livsrum till massor av småkryp.
Sommartid är det full fart på Böda skogsjärnväg.
Idag står bara en tankvagn på spåret.
Vid parkeringen träffar vi för tredje gången prästen Marcus Olsson som vi har ett långt intressant samtal med. Om allt mellan himmel och jord!
Han har sameblod i ådrorna och är intresserad minoriteter och naturfolk.
Natten tillbringar vi för andra gången på rastplatsen Långerum.

Fortsättning följer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar