onsdag 23 maj 2018

Minisemester i Dalarna, torsdag 17 maj

 Torsdag 17 maj åker vi norrut. Vi stannar först till i Kolbäck och sätter blommor på mina föräldrars grav innan vi fortsätter till Kärrgruvan i Norberg. Vid Mossgruveparken hittar vi direkt en geocache där jag står vid malmvagnarna. Vi går en liten promenad och kollar de vattenfyllda gruvhålen samt tar fikapaus i solen.


Ur Wikipedia: I Kärrgruvan har gruvdrift pågått i mer än 800 år. Här finns bland annat "Kärrgruvans Polhemshjul" som byggdes 1876 enligt uppfinnaren och ingenjören Christopher Polhems principer. Polhemshjulet är 15 meter i diameter som via en stånggång drev ett vattenuppfordringsverk (vattenpump) vid Svinryggens gruvor fram till 1920-talet. Vattnet leddes fram till Polhemshjulet via en cirka tre km lång, men bara 60 cm djup, kanal från sjön Bålsjön. Den sista biten rann vattnet i en träränna fram till hjulhuset.


Hjulhuset med öppningen där vattnet från trärännan rann in till polhemshjulet.
Där Marita står kommer stånggången ut ur hjulhuset.

Vattnet hamnade i dessa skovlar så att hjulet roterade

Marita kollar på det stora hjulet.


Här har ett skyddande tak byggts över stånggången, som överför hjulets rotation till en fram- och återgående rörelse, som driver pumpen som håller gruvan fri från vatten.

Marita på Svinryggen mellan två vattenfyllda gruvhål

Lönnen blommar

Smultronblommor vid den gamla rälsen
Innan vi kommer fram till Borlänge besöker vi Stora Tuna kyrka från 1469. Den byggdes för att bli Dalarnas domkyrka. På 1100-talet bildades Västerås stift för Dalarna, Västmanland och delar av Uppland.



Johan Olov Wallin står staty vid kyrkan. Han föddes i Stora Tuna 1779. Han var huvudansvarig för 1819 års psalmbok till vilken han svarade för text/översättning/bearbetning av 286 olika psalmer (av 500) av dessa behölls 222 i 1937 års psalmbok
När han dog 1839 i Uppsala hade han varit ärkebiskop i 2 år.


Också Jussi Björling var född (1911) i Stora Tuna. Hans gravplats finns på kyrkogården.
Framåt kvällen närmar vi oss Mora. Vi åker väster om Siljan. 

Ute på Siljan tränas för den så kallade Kyrkrodden. Vi hör skepparens kommando och ser plasket från årorna i vattnet.
När vi kommer fram till vårt hotell i Mora avslutar vi dagen med en god buffé i hotellets fina matsal medan solen går ned.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar