tisdag 29 maj 2018

Geocaching-event i Oxbro vid Båven

Lördag 26 maj ordnar geocacharen Tyfting ett så kallat CITO - event. (CITO = Cache In - Trash Out). Det betyder att vi först ska plocka skräp och sedan träffas och därefter geocacha. 
Samlingen är vid rastplatsen vid Oxbro och där finns mycket skräp att plocka. Tyfting har säckar att lägga skräpet i. Det mesta skräpet till antal var cigarettfimpar.

Utsikt över Båven, geocacharna och parkeringen. C:a 40 personer deltog. 
Den efterföljande träffen skedde vid Sigridslunds Café där några började leta efter cachen i syrenbuskaget och andra köpte kaffe med tilltugg.

Här träffade vi Höögarna, som gärna tog hand om TB-n, sedan den fotats (ha-ha!) av ett antal personer. TB-n släpptes i Washington i USA 2010 och har sedan dess vandrat 4300 mil runt om i världen. TB-ns syfte är att besöka platser förknippade med skräck och brott.
 När eventet var slut passade vi på att geocacha och besöka andra intressanta platser. Som hydrolog kände vännen Björn, som vi samåkte med, till en slags springkälla som nästan låg inne på en tomt. Efter att han pratat med markägaren gick vi ned till källan, som var omgiven av tät vegetation - mest pestrot (= pestilensrot) och strutbräken.

Vattnet från källan rinner ut i den närbelägna sjön Långhalsen.
Vattnet, som kommer upp i källan, har transporterats flera kilometer från den glacifluviala avlagringen söder om Långhalsen. Området täcks av ett tätare lerlager som hindrar grundvattnet att tränga upp. Först vid "Täckhammars kokande källor" bubblar det upp som artesiskt vatten. 
Här kan man se hur vattnet bubblar upp från botten.
Kolla på videosnutten:


 Tack Björn för din berättelse och för att du visade oss detta fenomen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar