måndag 28 maj 2018

Några dagar i Rottne

Efter hemkomsten från Dalarna åker vi på måndagen den 21 maj till Jesper och barnbarnen i Rottne.
Saga har just fyllt 6 år och det firar vi med rabarberpaj i uterummet. Saga har på sig T-shirten och leopard-tiaran från Orsa Rovdjurspark. Tiaran tog hon bara av sig när hon sov.


Tiaran var mycket uppskattad. Det är roligt när man lyckats köpa "rätt" present.

Ebba skapar en ring av såpbubblor när hon svänger runt.
Jesper har börjat en ny sport - Padel. Spelet liknar tennis. Man spelar bara dubbel på en inglasad typ tennisplan. Spelet blir mycket omväxlande eftersom bollen får studsa på väggarna.


Här har bollen studsat på bakväggen och Jesper ska nu slå över den till andra sidan nätet.

Mycket lätt racket helt i plast.

Måns spelar med en kompis på planen bredvid.
 När barnen är i skolan gör Marita och jag utflykter i trakten för att bland annat plocka geocachar.
Vi kommer till Vartoft kvarn, som ligger väldigt vackert vid en del av Mörrumsån. Jag provar att cykla och det gick hyfsat. Jag har ju inte suttit på en cykel sedan jag vällte omkull och skadade min axel i juli förra året.
Jag träffar några personer som är utvecklingsträff på det närliggande vandrarhemmet. De jobbar med spelet Play N Go - om någon vet vad det är. Jag vet att Sverige är internationellt känt för att göra bra spelappar.

Marita är verkligen fundersam - var i detta "stenhelvete" ligger cachen? 

Vi kom till Drevs gamla kyrka från 1170. I slutet på 1800-talet har den stått öde i 40 år men rustades sedan upp.

Bakre delen av kyrkan.

Vilka vackra numrerade dörrar till bänkarna!

När vi hämtat Saga vid förskolan går vi till Carolinas grav och pryder den med liljekonvaljer. Saga har ritat en självporträtt, som hon visar sin mamma.
Nästa dag åker vi till Glasriket för ett besök i Kosta.  
Vi kommer till denna "obelisk" av slipad granit. För att få loggen godkänd måste vi svara på frågor som bland annat gäller de olika mineralen och kornstorleken i konstverket.
 I trädgården vid Muséet Gamla Kosta finns en skulptur av en glasblåsare (tror jag).

Det här tågsättet har troligen trafikerat Målerås-Kosta-Lessebo Järnväg (KLJ)
På torsdagen återvänder vi hem till Sjösa på mindre vägar eftersom vi har hela dagen på oss.
Vi tar naturligtvis cachar utefter väg.
I en svart plastsäck låg denna låda nästan fylld med snusdosor. Cachen heter Snusmumricken. Den första dosan vi öppnade innehöll en lapp med texten Nix. Och så fortsatte det. I den 50:e dosan fanns loggremsan så vi kunde skriva vårt alias Sunny Hill. Det fanns 77 dosor att leta bland. Vi gav den en Favoritpoäng!

Vi stannade till vid Hjelmseryds gamla kyrka, som invigdes på 1100-talet. Den var byggd i romansk stil. Efter att ha stått oanvänd i 70 år och nästan var en ruin började den restaureras 1930 efter att pengar samlats in. Gamla inventarier kom tillbaka till kyrkan.
Dopfunten är från 1100-talet

Glasmosaiken över västra dörren är ett verk av Elis Lundqvist
När vi har passerat Eksjö tar vi en geocache under ett stort flyttblock. Bara Marita kan ta sig ned under och plocka fram cachen. 

Utöver loggboken så hittar vi ett så kallat spårbart objekt (kallas TB - Travel Bug), vilket innebär att det ska flyttas från cache till cache. Det här är den märkligaste och mest makabra TB-n vi stött på.  Flera cachare ha registrerat att de sett den, men avstått från att ta med den. Men det gjorde vi. Först senare insåg vi att det skulle bli svårt att hitta en tillräckligt stor burk att lägga den i. Det löste sig dock när vi träffade andra geocachare på ett Event i Nyköpingstrakten.
 Den sista cachen tar vi i Sommen uppe på ett berg med fin utsikt över den vackra  sjön.

Nu tar vi snabbaste vägen hem efter fina dagar i Rottne. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar