onsdag 30 maj 2018

Utflykt i Sörmland med Aktiva Seniorer den 29 maj

Vi åkte i abbonnerad buss. Första stoppet blev Stora Djulö i Katrineholm där vi fikade och gick runt och kollade på gårdens gamla inventarier. 
Förmiddagsfika vid Djulösjön

Dessa på 1860-talet nedgrävda vattenledningar transporterade vatten till en cistern på järnvägsstationen i Katrineholm där ångloken kunde fylla på vatten. 

Denna mobila ångmaskin användes på gården för många sysslor till bland annat tröskning innan traktorerna kom.
Här tog vi dagens enda geocache.

På väggen sitter ett stort järnband som en gång i tiden suttit runt masugnen på Forssjö Bruk.
Sedan fortsatte vi till Stora Sundby slott vid Hjälmarens strand. Slottet började byggas på 1500-talet. Slottets nuvarande arkitektur är präglad av siffermagi: fyra stora torn (årstiderna), 12 små torn (månaderna), 52 rum (veckorna) och 365 fönster (dagarna förstås). Slottets kom i ätten Klingspors ägo 1888 och nu bor Johan Klingspor med familj på slottet. Johan var vår duktige guide och berättade om slottets historia och tidigare ägare.




Resan gick vidare mot Magdakullan, ett säteri med ekologisk djurhållning med rödkullor i besättningen. En god lunch intogs med råvaror från gården.

Kor utan horn kallas kulliga. De är godmodiga, ger relativt lite mjölk och har ett väldigt gott kött.
Med mätta magar vände vi norrut mot Öja gård där vi möttes av indiska vattenbufflar. Dessa djur bidrar med underlag till buffelmozzarella och buffelkött.
Tyvärr behagade bufflarna ej bada i "vattenhålet" när vi var där.

Dagen avslutades med eftermiddagsfika vid Stora Djulö, en perfekt avslutning på en innehållsrik dag med en blandning av kultur och lantbruk i Den Sköna Lustgården, för att citera Selma Lagerlöf.
(Texten delvis hämtat från Aktiva Seniorers blogg.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar