Utanför Stigtomta finns det fina Bärstabadet vid Yngaren. Det är sandstrand så det är lätt att sjösätta kajaker här. Vi åkte hit för Marita ville träna sin högerarm, som hon bröt efter ett fall på skridskoisen för 6 månader sedan. Hon vågar inte ge sig ut och paddla med någon grupp förrän hon fått lite mer armstyrka.
Här följer några av hennes bilder:
Den vita näckrosen är Sörmlands landskapsblomma.
En bäverhydda vid strandkanten.
Strax intill hade bävern fällt en stor asp.
Hon får syn på en simmande orm.
Det är en vanlig snok - även kallad vattensnok.
Efter dryga timmens paddling kommer hon tillbaka.
Marita tog ett skönt dopp.
På FB hade jag fått tips om en app, där man kunde kolla om det möjligen var regn på gång.
Den heter regnradar.se
Till mobilen sa jag regnradar och direkt ser jag om något oväder är på gång. Och så var det nu kl 13.30. Ett stort regnområde närmade sig Sörmland från sydväst, men vi skulle säkert hinna göra ett kort besök i Bärstakärret strax intill.
Bärstakärret bildades på 1860-talet då sjön Yngarens vattennivå sänktes. När vattennivån sjönk så kom det fram en strandremsa och ett antal källor vid Bärsta. Källorna som tidigare mynnat ut på sjöbotten silar idag över landområdena. Vattnet i källorna innehåller mycket kalk vilket bidrar till den rika floran. Här finns ett av landets största bestånd av myggnycklar samt fjällfräken, grönyxne, näbbstarr, bocktörne och kalkkrävande brunmossor. Våtmarken har också en viktig funktion för djurlivet. För att värdena skall kunna behållas i kärren sköts de genom årlig slåtter.Den heter regnradar.se
Till mobilen sa jag regnradar och direkt ser jag om något oväder är på gång. Och så var det nu kl 13.30. Ett stort regnområde närmade sig Sörmland från sydväst, men vi skulle säkert hinna göra ett kort besök i Bärstakärret strax intill.
Kioskvältare har jag hört talas om. Men dass-vältare?
Skämmer platsen vid reservatsskylten. Vart går alla badgästerna?
|
I kärret behövs verkligen stövlar.
Vilka växter trivs här?
Jo - en insektsfångande växt som heter Dybläddra.
De gula blommorna var nu överblommade.
De gröna bladen är flikiga. Rötterna i vattnet har små luftblåsor (med undertryck) som mycket plötsligt öppnar sig om en liten vatteninsekt råkar komma för nära. Då fylls blåsan direkt med vatten och insekten slukas. På så vis får växten en dos av kväve, som är en bristvara i kärret.
Bild från Wikipedia |
Sileshår är en grupp insektsfångande växter. Bladkanterna är försedda med klibbiga tentakler, vilka böjer sig över den insekt som fastnat. Insekten blir instängd och tentaklerna börjar avsöndra en slags matsmältningsvätska som löser upp insekten. På så vis får sileshåret det viktiga kvävet från insektens proteiner. Fiffigt - eller hur?
Detta är småsileshår, vars vita blommor sitter i toppen på en c:a 6 cm hög stängel.
Den lilla örten med de blå blommorna heter Frossört och är vanlig utmed stränder. Jag har sett den på slussväggen i någon av Göta Kanals slussar.
Denna lilla raritet heter Gulyxne och är en orkidee. Fridlyst som alla andra orkideer.
Kl 14.00 är vi nere vi Yngarens strand och mörka regnmoln tornar upp sig. Vi hinner precis tillbaka till bilen när de första regndropparna faller.
Vi fick en 2½ timmes fin utflykt till en för oss tidigare okänd plats.
Som bonus tog vi 2 cachar, som råkade finnas i Bärstakärret.
Som bonus tog vi 2 cachar, som råkade finnas i Bärstakärret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar