Svenska Frisksportförbundet (SFF) och Frisksportens Ungdomsförbund (FUF) utgör Frisksportrörelsen - Frisksportarna.
Frisksportarna köpte Stensund 1945. Sedan dess har riksläger ordnats här vart 5:e år.
Arrangörer för 2025-års läger är Stockholms och Sörmlands Frisksportdistrikt. Planeringsarbetet började förra hösten. Under vecka 27 byggdes lägerplatsen upp. Allt lägerarbete har sedan skötts av de 100 funktionärerna i sina gula lägertröjor.

Programskriften har 38 A4-sidor .
Lägerprogrammet år 1950 kunde vikas ihop och stoppas i bakfickan för att lätt finnas till hands.
Jag vet inte hur många deltagare lägret hade 1950. I år var vi 1300. Förutom det tryckta programmet kunde man i år med mobilen gå in på det digitala programmet och få den senaste uppdateringen om t ex byte av lokal.
Detta är andra uppslaget med eftermiddagens program.
Längst bak i programmet finns 17 sidor med programpresentationer och tävlingsregler mm. 'Barnprogrammet' upptar 2 uppslag!
Lägerledningens intentioner var i år att satsa på ungdomarna.
Nu följer foton och filmer som Marita och jag tagit. De speglar naturligtvis bara de aktiviteter som vi deltagit i eller åskådat.
Redan på lördagen är det full fart på idrottsplanen. Här spelas poängvolleyboll, som är en individuell variant av volleyboll.
Lägrets invigning leddes av lägercheferna Jeanette Ahlgren Svens och Jens Lindh. Då uppträdde cirkusartisten Peter Åberg med 'musikaliska' jongleringsbollar.
Han visade också ett balansnummer på slak lina.
Rikslägerflaggan från förra årets läger i Karlsborg bars fram av lägrets maskot Knatte och hissades på flaggstången medan vi sjöng vår egen sång "Mot solljusets land".
Senare på kvällen uppträdde Peter Åberg igen med en tempofylld show med minneskonster, jonglering, magi och musik och humor.
Nu är lägret igång på riktigt.
Lägerdeltagarna sov i tält, husbilar, husvagnar eller i rum uppe på skolan (Stensunds folkhögskola). Uppe i skolan serverades frukost och middag. I Magasinet fanns också mat att köpa.
Inom frisksporten är volleyboll en av de stora sporterna sedan många år.
Här spelar bland annat Ebba och Karolina volleyboll.
Segrande lag i volleyboll för ungdom. Ebba till höger.
En mycket populär programpunkt kallas 'Sjuka lekar'. I år var lekplanen en såpad presenning. Uppgift: Få tag trasan i mitten före motståndaren och sedan undgå att bli "tagen".
Klassisk brännboll på såpad plan.
Vattnet i den första hinken ska flyttas till den bakre. Deltagarna har bindlar för ögonen. Två lag tävlar mot varandra.
Eliot servar.
I entrén till skolbyggnaden finns denna bonad från 1970-talet som har gjorts av textilkonstnären Märta Nielsen från skärgårdsön Sävö.

I samlingssalen Fifång (Fifång är en av de större öarna i skärgården utför Stensund) höll skolans granne Lasse Bäck ett intressant föredrag om stensundstraktens historia. Han började berätta om att klippan, som Stensunds huvudbyggnad ligger på, en gång var en ö i den Baltiska issjön för drygt 9 000 år sedan.Tommy Fogelberg - tidigare stensundslärare, rektor och numera ordföranden i Stiftelsen Frisksportgårdens styrelse - höll ett initierat föredrag om Sveriges populäraste författare: Vilhelm Moberg - även kallad "Mannen i skogen".
På bilden syns Karl-Oskar och Kristina, när de tar farväl av Sverige inför resan till Amerika. Statyn står i Karlshamn. Den har ett starkt budskap där Karl-Oskar blickar framåt mot det nya landet i väster och Kristina vänder sig mot hembygden, som hon måste lämna för en okänd framtid på andra sidan den stora Atlanten.
En aktivitet med mångårig tradition är "Fotostigen" (egen artikel). Marita och jag tog med planschen med bilderna och följde den snitslade stigen i kanten på lägerområdet. Utifrån de 13 bilderna ska man på 12 stationer i naturen identifiera rätt foto. Det blir mycket letande. Fotostigen såg
svår ut, men väl på plats gick det bra.
Vi passerade bland annat Ormen Friskestenen, som restes till minne av de 15 frisksportare som omkom den 22 juni 1950. De var på väg till Rotterdam för att propagera för hälsa och fred, när de överraskades av en svår storm på Nordsjön och förliste vid den tyska ön Helgoland.
Kolla på länken till tidskriften Populär historia (Populär historia) så kan man läsa en utförlig artikel om Ormen Friske.Utsikt över Gälöfjärden från Slottsterassen med den fina taklöken.

På idrottsplanen finns aktivitetstältet där man hoppar trampolin, cyklar en-hjuling och tränar på olika cirkusprylar. Eliot var en av ledarna.
Det regnar när Ella informerar om nästa moment i "Sjuka lekar".
Vid stranden var det stora Samlingstältet rest. Utanför bild till höger.
En ny aktivitet var "Spelkväll för alla".
Här var uppdukat massvis av olika sällskapsspel, vilka lockade många spelsugna lägerdeltagare.

Jag var med och spelade "Ticket to ride". Jag hade lyckats lägga ut alla mina gula vagnar. Tyvärr utan att få någon 'högpoängssträcka'.
Även utanför spelades en slags "Fia med knuff".
I gympasalen är det full fart med en massa olika aktiviteter under bl a Lotta Milosavljevic´s ledning.
Tricking är en relativt ny sport inom Svenska Gymnastikförbundet. Rasmus ledde en nybörjarworkshop. Först en film från SM-veckan i Norrköping nyligen, där Rasmus deltog. Tyvärr var han då skadad, så det blev ingen bra placering.Med hjälp av flickvännen Stina, som är cirkusakrobat, fick nyfikna lägerdeltagare prova på. Här kör han sitt program på SM:
Intresserade deltagare får prova de olika delmomenten i tricking.
Marita var bl a med på LatinoDansMix, som höll till på dansbanan.
Frukost i härlig morgonsol vid husbilen.
Riksmästerskap i Hellensk mångkamp fanns med redan 1950.
Grenarna:
OBS: Teoriprov av allmänbildningskaraktär. Jag har inga bilder eller film från mångkampen.Hellenska stafetten har 7 sträckor. Ella hade en av simsträckorna.
Simmarna kommer fram till bryggan för första växlingen.
De senaste 10 åren har den stora dansbanan nere vid vattnet legat oanvänd. Det ville lägerledningen ändra på så man bjöd in till en klassisk folkparkskväll. Jag hade många fina minnen från tiden när det var fullt med folk som trängdes på banan, då Ingwar och Uno stod för musiken.

Varje lägerdeltagare bjöds på en glass, när deltagarbandet på armen scannades.
Här passar vårt motto väldigt bra: "Generationer i gemenskap"
En sån kväll!

Ett motiv för många att komma på frisksportläger är att träffa kompisar - kanske från tidigare läger - och släkten med barn och barnbarn, som här vid vår husbil.

Ungdomar äldre än 13 år tältade på Ungdomslägret vid vattnet.
Uppe på Slottet fanns både frukost och middag. Dessutom serverades mat i Magasinet.
På fredagen går Ungdomsstafetten. Den har 7 sträckor. Ella simmar även i denna tävling.

Sedan ett antal år genomför man efter Ungdomsstafetten den individuella tävlingen Pontusathlon. Då genomför varje tävlande alla 7 sträckorna i ett sammanhang och gör en snurr som växling!
Årets läger hade tyvärr inte så många programpunkter, som var anpassade för oss äldre. Jag saknade utflykter.
I min gamla lektionssal träffades några 'surdegar' och pratade om framtiden. Närmast ett 'Kollo för årsrika' (SFF). Ingwar Winberg underhöll med bl a "All of me". Daniels familj.
Vad är detta för konstiga 'bollar'? Det är en vänskapsmatch mellan Stockholm/Sörmland mot Östergötland.
Rikslägret på Stensund 2025 har avslutats och lägerflaggan har överlämnats till Östergötlands distrikt. I Åtvidaberg kommer rikslägret att vara 2026.
Kolla filmen!
*****
Jag är mycket nöjd med detta Riksläger. I blogginlägget kan jag inte berätta om ALLA aktiviteterna, vilka lägerdeltagarna ägnat sig åt. Tack till alla lägerfunktionärer, som skapat denna fantastiska vecka!
&&&&&
Första gången jag kom till Stensund var som nybliven medlem i FK Framåt i Bodafors. Det var pingsten 1960 då jag var klubbens ombud på förbundsmötet. Sedan blev det många midsomrar och riksläger med frisksportarna.
Hösten 1971 blev jag lärare på Stensund (även rektor ett par år) fram till pensioneringen 2000. Mina barn är uppväxta här. Stensund är således mycket viktigt för mig och min familj.
En extra bonus är alla de möten jag haft under veckan med både gamla och unga. Samtalen med mina årskamrater har mest handlat om minnen (dvs de man har kvar). Men också om framtiden.
Jag ser verkligen fram emot lägret i Åtvidaberg.
Då ses vi igen!