lördag 15 mars 2014

Kulturell vecka

Föregående vecka var jag på årsmöten i några föreningar.
Betydligt roligare är denna vecka med flera musikevenemang men även ett kåseri då min vän Joachim visade bilder och berättade om "Japan - landet annorlunda", som han genom jobbet besökt åtminstone 30 gånger. Han visade bland annat denna bild på snabbtåget Shinkansen. Det högra tåget heter Kodama dvs Ljudet, det mellersta heter Hikari dvs Ljuset. Men hur kan man översätta det nyaste tågets namn Nozomi? Förslag! Hur som helst - det var ett mycket intressant föredrag.




Måndag: Marinens musikkår från Karlskrona spelade i den fullsatta konsertsalen Culturum mycket varierad musik: Musikal, Operett, Grieg, Sousa, Benny Andersson-medley mm. Som suverän solist medverkade Hannah Holgersson. Entrén var 0:- kronor!
Marinens musikkår - en av Sveriges fyra militärmusikkårer hotas av nedläggning. Har vi inte råd?


Tisdag: Kulturcafé på Nyköpings folkhögskola med den lokala musikgruppen "Armborst & Tulpaner", som verkat i 13 år. De framförde på ett medryckande sätt enbart egna låter  - alla med Nyköpingsanknytning. Deras repertoar skulle kunna utgöra en egen lokalrevy.

Armborst  & Tulpaner

 
Torsdag: Jag hann med hela tre evenemang.
Kl. 12.12 Skön lunchmusik på orgel med Gunnar Björkvall - endast franska kompositioner. Man äter "lunch" - baguette och kaffe i kyrkbänken. Fullsatt kyrka!

Nicolaikyrkan


Lunchmusik på orgel
 Tillsammans med Axel fortsatte jag direkt till All Helgona Församlingshem. Där bjöds på kaffe och smörgås samt en kort andakt med prästen Håkan Bergvall, som jag känner sedan flera år. Därefter konsert med gruppen "Havsbandet", som spelade all sorts musik - Bellman, Edvard Persson, Lasse Dahlqvist samt swingmusik. Härligt! Gissa om det stampades i golvet. Det var 90 % kvinnor i publiken!!!


Havsbandet

På kvällen var Marita och jag på så kallat torsdagschill med Kulturföreningen Generator. Temat för kvällen var "Pecha Kucha". Det är en japansk presentationsform med strikta regler. Man ska prata till och visa 20 bilder i exakt 20 sekunder per bild - dvs 400 sekunder totalt. Jag hade förberett ett bildspel om Galapagos.
Ett annat inslag handlade om en segling med Ostindienfararen Göteborg. Mycket intressant.




Marie berättar om sin resa ombord på Göteborg
Fredag: Veckans höjdpunkt blev ett besök på den anrika - 130 år gamla - Nyköpings Teater. Redan i foajén känner man den speciella teateratmosfären från det "glada 20-talet".
Vi underhölls med en kavalkad av nummer från "musikalens underbara värld" av "The Sound of Nymos" - Nyköpings Musikal & Operettsällskap, som är en stor duktig amatörensemble. Vi har tidigare njutit av deras version av "The Sound of Music".



Här framförs "Do you here the people sing" ur Les Miserables. Den har nu gått förbi Cats som mest spelade musikal.
Nu ska vi packa för en sportig vecka i Lindvallen i Sälen tillsammans med min familj. Vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar