torsdag 31 januari 2019

Stavgång i vintersol

Marita och jag flyttade till vårt nuvarande hus i Sjösa den 21 december 1996. När jag blev pensionär 2000 kom jag med i stavgångsgänget (c:a 20 deltagare) som en gång i veckan samlades vid Sjösa kapell.  Kyrkans personal ledde uppvärmning och vandring på stigar och vägar i trakten. Efteråt var det "frukost" med kaffe, te och smörgås för vandrarna och personalen som jobbade på förskolan i kapellets lokaler. Även föräldrar deltog. Vi betalade en liten avgift för förtäringen och sedan fick vi lyssna till några tänkvärda ord av (oftast) diakonen. Ibland var kantorn Pär på plats och då spelade han på orgeln och vi sjöng psalmer. 

2012 avvecklade Svenska kyrkan verksamheten i kapellet, som såldes och blev skola för barn med särskilda behov.

Så småningom upphörde stavgångsaktiviteten eftersom vi inte hade någon plats att träffas på.
På privat initiativ kom stavgången igång på nytt under sommaren då vi kunde sitta ute och äta egen matsäck i skogen. För något år sedan var vi bara 3- 4 personer som gick. Många av de forna deltagarna har försvunnit genom "naturlig avgång".
Tack vare Inger och Anders har vi kommit igång igen och några nya vandrare har dykt upp. I ryggsäcken har vi matsäck som vi äter hemma i köket hos någon av deltagarna. Då pratar vi och har trevligt.
Idag sken solen och då var det extra inspirerande att gå  ut i naturen.

Det är -6 grader.

Björn ansluter hos oss och vi går genom skogen till Inger dit också Anders har kommit.

Grannen Göte har blåst undan snön med sin slunga så det är lätt att komma fram. Det är inte halt heller.

Solen skiner över ängarna vid Björkkulla där Göte har gjort ett skidspår vid skogskanten.


Götes fru May tog gruppfotot.

Efter att ha vänt vid Utflyktsvägen nr 219 gick vi hem till Inger och fikade. Enligt Björns stegräknare blev vandringen nästan 4 km.

1 kommentar: