söndag 21 juli 2019

Marita och jag turistar på Kullaberg 21 - 23 juli, söndagen

Söndagen den 21 juli.
Efter cyklingen på Banvallsleden åkte Marita och jag samt Jonas tillbaka till Halmstad, där han hämtade sin bil.
 Marita och jag cyklar runt i Halmstad för att hitta ett 'söndags-morgon-öppet' kafé. Vi var faktiskt kaffesugna - vi hade tappat bort vår bryggtratt.
Nissan flyter stilla genom staden och vid östra stranden finns många konstverk av olika slag i Picasso-parken. 
En skulptur dominerar. Det är Picassostatyn, som förställer Picassos frus huvud och har namnet ”A womens head”. Den är gjord av betong och sedan vitmålad. Halmstadborna uppskattade inte statyn initialt och tyckte att den tog för mycket utrymme i stadsrummet. Statyn kapades därför några meter på 1970-talet för att tillmötesgå invånarnas önskemål. Idag är den 8 meter hög.
På Stora torg (det heter faktiskt så) finns fontänen ’Europa och Tjuren’ av den store svenska skulptören Carl Milles, uppförd 1926. Motivet är hämtat från den grekiska mytologin och handlar om när Zeus, i en tjurs skepnad, rövar bort prinsessan Europa.I ändan av Storgatan vid Norre Port står 91-an Karlsson staty sedan 1993. Rudolf Petersson skapade seriefiguren 91:an Karlsson när han själv gjorde sin rekryt på Hallands regemente I16 i Halmstad under åren 1916–1918. Numret 91 kommer från I16: man vänder helt enkelt 16 upp-och-ner. Skulpturen är formgiven av Nils Egerbrandt.
Nu har vi varit 'kulturella' ett tag och det är dags att bli 'naturella'. Vi känner till att Kullaberg har mycket vacker natur och rattar alltså söderut på den starkt trafikerade E6-an. Vid rastplatsen Snapparp lämnar vi motorvägen och söker oss på småvägar mot Lagans utlopp i Laholmsviken.I denna tunnel passerar vi under E6-an.Vi råkar komma fram till Gullbranna naturreservat. Här finns några av Hallands mäktigaste sanddyner. Innanför dynerna breder stora flygsandfält ut sig, som idag är klädda med planterad tallskog. För bara drygt ett sekel sedan var området så gott som trädlöst. Numera är öppna sandmarker en sällsynt naturtyp med ett hotat växt- och djurliv. Närmast stranden växer gräsen sandrör och strandråg. Dessa sandyner utgör Laholmsvikens strand i hela 5 km. Området är omtyckt av skärmflygare. Vi fortsätter köra söderut. I Båstad stannar vi och äter god thai-mat.
 Det är nu inte långt till Hovs hallar, som är ett kustområde med dramatiska klippformationer på Bjärehalvöns norra del i nordvästra Skåne. Den utgör Hallandsåsens yttersta utlöpare i väster och ligger vid havet mellan Båstad och Torekov. Hovs hallar ingår i Bjärekustens naturreservat. Verkar intressant - så dit åker vi!

 Jag följer inte med Marita ned till stranden. Jag finns dock med på fotot!

 Området innehåller många grottor och raukar skapade av väder och vind.
Här spelade riddaren Antonius Block (Max von Sydow) schack med Döden i Ingmar Bergmans film 'Det sjunde inseglet'.
Slutligen åker vi till Arilds vingård där vi bokat rum för natten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar