torsdag 20 juli 2023

Årets fjärde utflykt med husbilen går till Bohuslän. Del 2: Pilane och Skärhamn den 26 juni

Måndagen den 26 jun fortsatte vi resan norrut via Stenungsund över Hakefjorden på Tjörnbron till Tjörn, som är Sveriges 7:e största ö. Jag har fortfarande i färskt minne när Alnö-bron (=gamla Tjörnbron) natten till den 18  januari 1980 påseglades av fartyget Star Clipper. En del av bron föll ned på fartyget. 8 människor dog, när 7 bilar störtade cirka 30 meter ned i vattnet. Det byggdes sedan en helt ny bro.
Tjörn kallar sig "Island of art" så vi började med Pilane gravfält i Klövedal.
Klicka på bilden för att läsa texten!

Bland gamla fornlämningar finns verk av världskända konstnärer. 
Den kinesiska konstnären Ai Weiwei är framför allt känd för sina 'Roots' (rötter). Läs i länken om denna fantastiska person och hans viktiga aktiviteter världen runt. 
I den brandhärjade delen av Amazonas växer bl a det utrotningshotade trädet Pequi vinagreiro. Hans skulpturer är avgjutningar av dessa sällsynta rötter och stammar, som kan vara mer än tusen år gamla. 
Detta är den spanske skulptören Jaume Plensas 14 meter höga verk Anna. 

Detta är ett verk av den svenska skulptören Maria Miessenberger,
som säger så här om pojkarna på stolparna:
”Om att i full tillit till sig själv - och andra - ha modet att våga hoppet. Ta språnget ut i det okända, även om du inte vet hur det ska gå. Att våga hoppas, känna tilltro att det skall ordna sig. Inte tappa hoppet om förändring och utveckling.
Om att övervinna motståndet, ta sig över det, komma vidare, ta risken. Att i ständig rörelse och lekfullhet utvecklas som människa.
Om process, rörelse, mod och acceptans.”

Lär mer om Marias konst på länken!
När jag nu efter besöket läser om konstnärerna inser jag STORHETEN hos konstverken och att konst kan skapa fler känslor än bara estetiska.
Vi fortsatte till Skärhamn. Det är hemmahamnen för M/S Athene som vi seglade med en vecka 2015. 
Där finns Nordiska Akvarellmuseet. Jag hade inte så stora förväntningar på det besöket. Men vad jag bedrog mig!
Utställningen hette Animal Kingdom och handlade om Systema naturae, som var Carl von Linnés viktiga bok från 1785, om det komplicerade samspelet mellan växter och djur. Denna bok var en viktig utgångspunkt för Charles Darwins bok Om arterna uppkomst (1859).
När vi kom in i utställningen 'Animal Kingdom' möttes vi av 15 000 pappersfjärilar.
De fanns överallt i rummet! 
Verket har inspirerats av den vackra och majestätiska monarkfjärilens flyttvägar. Det är en hotad art, beroende på klimatförändringar, bekämpningsmedel och habitatförluster.
Den mexikanske konstnären heter Carlos Amorales.

Jag står bredvid Christine Ödlunds (kolla länken!) stora tavla som beskriver vad som händer i och runt en planta som växer.

Den är som ett kollage av bilder av kemiska och fysikaliska processer. Fascinerande!
En animerad video, som visar hur livet spirar, växer, blommar och dör. Videon är 4 timmar lång. Denna snutt på 10 sekunder tar i verkligheten 50 sekunder. Musiken är lågmäld och sakta. Meditativt!

Vi promenerade ut på piren i Skärhamn.
Vi åkte söderut i en intensiv regnskur, parkerade husbilen och cyklade ut till Klädesholmen, där vi köpte inlagd sill mm.



Vi lämnade Tjörn via Skåpesund och kom ut på Orust, som är Sveriges 4:e största ö.
Vi hittade en fin ställplats på en gammal vägslinga vid vattnet, där vi fick fin kvällssol.


Idag blev det mycket konst! Och intressant och rolig konst.

Slut på del 2!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar