onsdag 16 mars 2016

Kaffegängsträff

Sven från Australien är tillfälligt hemma i Sverige och vi träffas hos Leif i Bestorp utanför Linköping. Jag tar tåget dit. Efter lunch i Linköping promenerar vid runt i området vid Domkyrkan.
Vid museet finns en staty gjord av Marie-Louise Ekman: "Det svenska tungsinnet"

Det är Gösta Ekman upp i dagen
Teaterparken som fanns på vår tid - dvs för 50 år sedan - har döpts om till Raoul Wallenbergs plats och pryds av detta konstverk, som är en kopia av originalet i Budapest.



I parken finns också statyn  "Människan och hennes genius" av Ivar Johansson från 1951. Den har tidigare haft en annan text: "Mannen och hans genius"


Människan och hennes genius, dvs personlig skyddsande
Linköpings domkyrka är Sveriges näst största efter Uppsalas. Den började byggas på 1200-talet.



Vi har ju tidigare varit i kyrkan och en gång i tiden sjungit i Akademiska kören vid en konsert i kyrkan. Mest iögonfallande är altarmålningen av norrmannen Henrik Sörensen, som 1935 målat en bild av hur Jesus går ut ur sin grav på Påskdagens morgon. Jesus har ljust hår och blå ögon så att han liknade en vän eller bror.


I kyrkan finns en menora, vilket är hebreiska och betyder lampa. Den är judendomens symbol och finns med i Israels statsvapen.


Träsnidaren Gunnar Kanevad har en utställning i kyrkan.



Genom att med bandsåg såga en kontur och sedan montera en svart botten en 3-dimensionell figur.
Ovanför ljusbäraren finns konstverket "Livets träd", som bland annat omnämns i skapelseberättelsen i 1:a Moseboken. Jag kommer att tänka på "Livets träd", som finns i trädgården bakom judiska synagogan i Budapest, där varje löv har ett namn på en människa som drabbades av förintelsen.

I "Livets träd" hänger nio olika frukter vilka symboliserar Andens frukter: kärlek, glädje, frid (eller fred), tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning.


Vi åker sedan till Bestorp där vi pratar minnen och politik. På fredagen går vi en promenad och tar en geocache uppe på Korpberget.
Det är alltid roligt att träffa goda vänner!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar