onsdag 10 maj 2017

Utflykt till Nynäs

Under söndagen (7 maj) fick vi besök av Jonas med familj och vi gjorde då i det fina vädret en tur till Nynäs Naturreservat. Vi parkerade och vandrade söderut och gick på en bro över utloppet från Trobbofjärden ut till Stäksö där det förr fanns gott om orkidéerna Adam och Eva. De är tyvärr försvunna sedan några år - vildsvinen gillar rötterna. Det var färska bök där orkidéerna brukar finnas. Plötsligt rusar en stor grå galt förbi oss på c:a 15 m håll direkt följt av den något mindre svarta suggan. Ingen hann ta upp kameran.
På Stäksö
Vi återvände till fastlandet och gick mot Nynäs brygga.
Eliot vid en rotvälta av gran. Granens rötter växer ytligt ut åt alla håll. Eftersom den har dåligt markfäste blåser den lätt omkull. Eliot vet att man inte få gå in under en rotvälta (ny) - den kan ju slå igen som en råttfälla.
På en informationstavla får vi reda på att det under 2:a världskriget byggdes flygplansvärn vid Tvärens strand. Flygplanet backades in mot stranden och omgivande träd dolde planet, som vid behov snabbt kunde komma ut och spana efter främmande fartyg på svenskt vatten.

Resterna av trävirket till värnet sin på andra stranden. Det byggdes för 74 år sedan!

Marita och Eliot vid Tvären


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar