torsdag 28 september 2017

Kulturcafé på Nyköpings folkhögskola: Forntida instrument med Börs-Anders Öhman

Börs Anders Öhman är utbildad på Kungliga Musikhögskolan med bastuba, blockflöjt och piano som huvudinstrument. Han har arbetat som instrumentlärare i 25 år och kunde under 15 år ses i högvakten vid Stockholms slott. Utifrån sina kunskaper och erfarenheter tillverkar Börs Anders blåsinstrument, gärna med svensk tradition, till exempel säckpipa, kohorn, ocarinor och den medeltida föregångaren till dagens klarinett - chalumeau. Börs Anders bygger sina instrument utifrån hur de har sett ut och fungerat genom historien. Han anpassar material och tekniker till dagens förhållanden för att instrumenten ska låta bra och vara lätta att spela på för dagens människor. Alla Börs Anders instrument är korrekt intonerade - de är ju till för att spelas på. Kvällen på Nyköpings Folkhögskola bjuder, dels på en förevisning av alla de instrument Börs-Anders har med sig, dels på mycket musik från alla dessa instrument.
(Texten hämtad från folkhögskolans presentation)

Börs-Anders börjar med en historisk överblick över instrument som människan använt. De hade oftast praktisk betydelse genom att spela "signaler", som kan höras flera kilometer. Olika signaler hade olika betydelser t ex "Fiender kommer upp för älven" eller "Maten är färdig".
Kohornet är ett mycket gammalt instrument, som använts i många kulturer.
Här ett stort horn från en get-art med stora horn.
Ett annat gammalt och mycket enkelt och litet instrument är mungigan. Den består av en elastisk metalltunga infäst i en ram. Instrumentet hålls mot tänder eller läpparna. När metalltungan med fingret sätts i svängning uppstår en ton som förstärks av munhålan och skallen.

Jag träffade Börs-Anders för 20 år sedan. Vi deltog i ett kajaksymposium på Orust i Bohuslän.
Under en kajaktur i skärgården hade vi tagit rast och satt och njöt av solskenet efter fikat.
Då plockade han fram sin säckpipa och började spela. Härligt!
Den säckpipan har han kvar, men den lämnade han hemma i kväll.

Säckpipa

Börs-Anders paradinstrument är ocarinan, som är en slags lergök, med många hål i. Han berättade hur han gjorde fingerhålen. Ocarinan ger från början utan hål en viss ton, men han gjort första hålet blir instrumentets fysik helt annorlunda. Luft ska ju svänga inuti för att det ska bli en ren ton. Sedan måste han prova sig fram var nästa hål ska placeras. Inga datorer här inte! Vilket jobb och tålamod som krävs.
En slags bas-ocarina i trä.
Spelar på bas-ocarinan

En avancerad modell i lergods spelar han med båda händerna - det blir då 2-stämmigt. Skickligt!




"Dubbel-ocarina"

Han har tillverkat en trombone typ näverlur. Jag tror dock att det finns metalldelar i den.
Näverlurs-trombone

Det var en trevlig och intressant kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar