fredag 24 november 2017

Jorden andas!

Enligt inledningen till tv-serien planeten var det bilder som denna, på jorden sedd utifrån, som inspirerade forskare att se jorden som ett system där allt hänger ihop.


En gaiateori är en teori där livet självt antas påverka jordens biosfär för att skapa och upprätthålla goda livsförhållanden. Den första gaiateorin skapades av den engelska atmosfärforskaren James Lovelock 1969. I sin hypotes sa Lovelock att all levande materia på jorden kunde ses som en övergripande enhet. Han kallade detta självreglerande system för Gaia efter titanen med samma namn i den grekiska mytologin.
Grundtanken i en gaiateori är att biomassan självreglerar förhållandena på planeten (detta gäller i synnerhet temperatur och kemisk sammansättning av atmosfären) för att göra den fysiska miljön mer anpassad till de organismer som utgör dess liv.

Ovanstående har jag hämtat från  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gaiateori  . Där finns mer att läsa för den intresserade.

Vitt är snö och is. Kolla hur pol-isarna växer under respektive  vinter.
Grönt är växtlighet - kolla den tropiska regnskogen i Afrika.
Rött är varmare än blått. Kolla hur Östersjön blir varmare på sommaren.
I nedanstående filmsekvens byggd på satellitfoton under 20 år är det lätt att tänka sig att årstidsväxlingarna kan uppfattas som att jorden andas - som alla organismer gör!

Videon nedladdad och konverterad  från denna länk:  https://www.livescience.com/60983-nasa-satellites-track-breathing-earth.html?utm_source=notification

Inte är det konstigt att man kan uppfatta jorden som en levande organism!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar