måndag 13 november 2017

Läxhjälp med Ung Kraft på Vittraskolan med rättelse 26 nov

Under några måndagseftermiddagar har jag med vännen Björn varit på Vittraskolan i Nyköping för att bland annat hjälpa högstadieelever med läxorna. Verksamheten har nyligen börjat och det har hittills kommit högst 6 elever. De har mest varit intresserade av Projekt VETENSKAPSMÅNDAG då Kenneth från Ung Kraft handlett dem i att bygga svävare, elektrisk ringklocka eller liknande praktiska saker.
Idag gjorde jag ett experiment med lummersporer som kallas nikt. Lummer är en så kallad kärlkryptogam typ ormbunke. Den växer med långa revor från vilka ax med sporgömmen växer upp. Plantorna blir c:a 20 cm höga. Lummern är förbjuden att plocka i kommersiellt syfte.

Denna art heter revlummer. Vissa av sporaxen är "överblommade" och sporerna har fallit på marken för att bli nya lummerplantor.
I det undre axet finns sporerna kvar.
 I burken ligger sporaxen som efter en vecka har torkat så att sporerna hamnat på botten.


De svagt gula sporerna är mindre är vetemjöl. Jag upplevde experimentet första gången i realskolans 3:e klass (motsvarande högstadiets årskurs 8) 1951 när biologiläraren gjorde det. Han la niktet i handflatan och satte en tändsticka mellan fingrarna ovanför. Han tände stickan och kastade sedan upp niktet genom lågan! OJ!
Nu var det Björn som tände på:
Foto: Nenne Thorin
Kolla på filmen som Leopold Öresjöhar tagit:


Han ställde in mobilen på "Slow motion" så man hinner uppfatta det snabba förloppet.

När jag upprepade experimentet i mitt pojkrum blev det en stor sotfläck i taket. Inte bra!
Förklaringen till eldslågan är att nikt innehåller den brännbara metallen magnesium (enligt min lärare), som brukar användas i fyrverkeripjäser. Kallades förr kärringkrut.
Förklaringen med magnesium är inte korrekt. Däremot innehåller sporerna 50% olja - vilken är eldfängd! Dessutom är niktet fint som damm - så egentligen är den en "dammexplosion"!
Nikt har använts för blixteffekter på teatern och när apotekaren förr gjorde medicinen själv rullade han kladdiga tabletter i nikt för att de inte skulle klibba ihop.

Summering: Ett bra experiment  för att skapa intresse för t ex natur och kemi hos det uppväxande släktet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar