måndag 19 augusti 2019

Cykeltur i Brannäs våtmark i Oxelösund

Brannäs våtmark ligger på en halvö i Örsbaken, mellan Oxelösund och Nyköping. Våtmarken anlades 1993 på ett område av låglänt skog och gammal åkermark och är den första fullskaleanläggningen i sitt slag i Skandinavien. Den tjänar idag som ett tredje reningssteg i avloppsvattenreningen. Vad ingen kunde ana när våtmarken anlades är det rika fågelliv och stora naturvärde som våtmarken skulle komma att ge tillbaka.För att ge allmänheten möjlighet att enkelt kunna ta del av denna biologiska mångfald, som våtmarken erbjuder, finns en cirka 2 km lång vandringsled, som tar vandraren ända fram till våtmarkens utlopp i Östersjön. Utmed leden finns informationsskyltar, som berättar om natur och kultur i området. Det är Oxelösunds kommun som genom Oxelö Energi är huvudman för anläggningen.Här rinner vattnet från avloppsreningsverket ut i våtmarken.Dammarnas vattenyta täcks nästan av i huvudsak andmat. Den är i princip ett litet flytande blad med en trådrot, som tar upp näring ur vattnet.Leden går även bra att cykla på.Utmed dammarnas stränder växer vass och kaveldun.Kaveldunets fröställning ser ut som en tjock havanna-cigarr. I min första lägenhet i Landsbro 1964 hade jag ställt några 'cigarrer' i en vas utan vatten.  När de hade torkat sprack de och kaveldunet började segla runt i rummet!

Vackrare än kaveldunet är denna rosendunört.Vacker är också den klängande besksötan. Den tillhör Potatisfamiljen och innehåller giftet solanin precis som gröna potatisar.
Här är sista dammen innan vattnet rinner ut i Östersjön.
Bra resultat!
El-cykeln fungerar jättebra.
I brevlådan finns en kikare. Vi såg dock hägrarna utan kikare.
 Örsbaken
Tack vare cyklarna kom vi runt nästan hela våtmarken.
Utmed leden finns ett antal utkiks- och rastplatser. På en bänk i solen tog vi en vilopaus med kaffe och bullar.
Det finns närmare 20 geocachar i området. Vi hittade 3 av 5. En var försvunnen sedan 2017 och en satt högt upp i en tall. Inget för oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar