onsdag 27 november 2019

Sri Lanka - kontrasternas land: Del 1 Colombo 5 november 2019

Detta är den 6:e resan vi gör med Albatros Travel. Reseledare var den pensionerade journalisten Jan-Olof Bengtsson, som nu ledde sin 6:e grupp med 18 deltagare genom Sri Lanka. Ingen var rökare! 
Det Jan-Olof inte visste om Sri Lanka var inte värt att veta!
Flygresan till huvudstaden Colombo tog 13 timmar inklusive en 2 timmars mellanlandning i Doha i Qatar. 
Klockan fick vi ställa fram 5½ timme när vi kom fram den 5 november.
Där blev vi varmt - i dubbel bemärkelse - välkomnade av Jan-Olof och hans ständigt närvarande lokala guide, som vi fick kalla Viji (med engelskt uttal). 
Under den guidade rundvandringen genom Colombos centrala delar fick vi en god sammanfattning av Sri Lankas historia.

Faktatexterna i fortsättningen har jag i huvudsak använt för att komplettera all information vi fick under den 2 veckor långa rundresan.
Historien sträcker sig långt bak i tiden från den förhistoriska neolitiska Balangoda-människan för omkring 100 000 år sedan, till den protohistoriska perioden som skildras i de första skrivna källorna från 300-talet f. Kr. 
Ön har befolkats i omgångar ifrån Indien och ca 250 f. Kr. kom buddhisterna, som haft och har en stark inverkan på kulturen, till ön.
På Mingkejsarens uppdrag kom kinesen Zheng He 1405 till Ceylon vid Indiens sydspets (orten Galle som vi besökte i slutet på resan) med världens dittills största flotta med över 300 jättestora djonker och 28 000 man för att upprätta diplomatiska förbindelser och idka handel runt Indiska Oceanen.

Portugiserna anlände 1505 och tog kontroll över kanelhandeln från arabiska köpmän. 
1658 tog Nederländerna över besittningarna på Sri Lanka samtidigt som de ökade kanelodlingarna och kryddexporten från ön. 

Britterna ockuperade 1795–96 besittningarna och 1802 gjordes dessa till kronkoloni. Först 1815-1818 hade britterna fått kontroll över hela Sri Lanka med dess innersta delar och den singalesiska huvudstaden Kandy

Efter andra världskriget krävde nationalisterna på Sri Lanka oavhängighet och 1948 blev Sri Lanka självständigt. Namnet Ceylon upphörde därmed att användas. Däremot heter ön fortfarande Ceylon.
Landet är medlem i Brittiska samväldet. 

Av Sri Lankas 22 miljoner invånare bor 14 miljoner i kommunen Colombo. Colombo är en modern storstad som växer så det knakar, bland annat med lånade kinesiska pengar.
 Naturligtvis finns ett högt torn - det 356 m höga Colombo Lotus Tower från september 2019.
Det är världens 19:e högsta byggnad. 
 Vi strosade längs strandpromenaden Galle Face Green, som sträcker sig c:a 1 km längs Indiska Oceanen och stannade vid en informationstavla som visar utbyggnadsplanerna i hamnen.
Precis som på andra platser i framförallt arabvärlden bygger man nya konstgjorda spektakulära öar. Jan-Olof översätter vad Viji berättar.
 Arbetena är i full gång!

Vi vandrade in i den gamla staden.
 Idag ser det holländska sjukhuset från 1700-talet ut så här. Det var byggt för att ge bästa komfort och ventilation för patienterna.
Det är numera ett fint shoppingkvarter.
Sri Wickrama Rajasinghe var den siste av fyra kungar som regerade över kungariket Kandy. 1815 ockuperade engelsmännen Ceylon och fängslade då kungen med familj temporärt i denna lilla byggnad. De fördes 1816 som krigsfångar till Madras (numera Chennai) i södra Indien där kungen dog 1832.
(Jag har läst uppgifter om att han skulle ha avrättats 1815 av engelsmännen.)





Den 8 november såg vi denna staty av kungen i Grottemplet i Dambulla.

Engelsmännen satte också sin prägel på Colombo, bland annat genom att bygga varuhuset Cargills, där de skulle känna sig riktigt hemma. 

Engelsmännens parlamentshus fungerade under åren 1884 till 1952.
Så här transporterades engelsmännen på 1820-talet, när de kom med båt till Ceylon och skulle till sina hotell i Colombo.

Vi checkade in på den fina hotellet Marino Beach Hotel. 
Vi bodde på 3:e våningen i ett stort rum, där man kunde se in i badrummet genom ett fönster!
Uppe på hotellets tak (10-e våning) finns bar, spa och bubbelpool samt en pool med utsikt över Indiska Oceanen.

 Efter en god välkomstmiddag återvände vi till rummet där vi slocknade direkt i de sköna sängarna och med härlig luftkonditionering.

Fortsättning följer!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar