fredag 3 december 2021

Ormen Friske

På Stensunds folkhögskola utanför Trosa står sedan många år en minnessten på en liten bergknalle. 
Här byggdes 1949 vikingaskeppet Ormen Friske av frisksportarna. 
Förebilden var det norska Gokstadsskeppet. 24 m lång och 5 m bred. Ormen sjösattes här vid stranden den 16 juni 1949 på kung Gustaf V:s 91-årsdag. Samma dag uppvaktades kungen på Tullgarns slott av en fulltalig besättning. Ormen deltog sedan i Lingiaden och 
Världssportutställningen i Stockholm.
Våren 1950 rustades Ormen för en färd till sjöfartsmässan i Rotterdam och därefter var målet Paris, men innan dess gjordes uppvisningsseglingar och en filminspelning av Sköna Helena med flera av den tidens stora skådespelare.
Den 4 juni avseglade Ormen från den gamla vikingastaden Björkö i Mälaren. Den 12 juni kommer man till Ystads hamn efter att ha ridit ut en 17 sekundmeters storm i Kalmarsund med farten 14 knop.
Nu är de på väg. 


Ur TV-programmet "Jag minns mitt 50-tal" 1988 med Bernt Egerbladh:
(Gå till helskärmsläge)


Stensunds folkhögskola med pilen till minnesstenen.

En film om den seglande Ormen Friske i Bernt Egerbladhs TV-program:
(Gå till helskärmsläge)

Ur tidskriften Populär historia nr 9 27 augusti 2004 har jag gjort en Word-fil: (Klicka på den blå texten!)
 Ormen Friskes undergång - dödligt drama i kalla krigets skugga

Minnesplattan finns på Pellworm, som är en bebyggd ö söder om ön Sylt och den dansk-tyska gränsen.

Jag har en del ytterligare material och länkar om någon är intresserad.
Tidningen Kvällsstunden
Wikipedia
Tragedin om Ormen Friske - Sjöhistoriska


Rune Edberg, Södertörn Archaeological Studies ISBN 91-628-5977-3

 I juni 1950 förliste Ormen Friske, en kopia av ett vikingaskepp, på Nordsjön. Alla de 15 unga svenskarna ombord drunknade. Döda kroppar och vrakspillror spolades upp på den nordfrisiska och jylländska kusten.

Ormen Friske hade enligt vittnen av en slump hamnat i ett regn av amerikanska flygbomber, som hindrat skeppet att nå nödhamn.

Trots påstötningar från tyskt håll och från anhöriga till de omkomna utreddes aldrig olyckan av svenska myndigheter. Istället tystades omständigheterna ner och skulden till haveriet lades på påstådda brister hos besättning och båt.

Med stöd av dokument i svenska och utländska arkiv, privata papper och foton, bevarade föremål från skeppet samt intervjuer ges i denna samtidsarkeologiska studie för första gången en samlad bild av dramat, dess efterspel och efter lämnade minnen.

Både artikeln i Populär Historia och Rune Edbergs bok ger en helt annan bild av Ormen Friske och dess undergång vid ön Helgoland än de spekulationer som spreds i media direkt efter olyckan.

Jag var bara 15 år när olyckan inträffade, men när jag kom till Stensund första gången 1960 på frisksportarnas förbundsmöte blev jag informerad om Ormen Friske.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar