tisdag 25 januari 2022

Sommartid eller vintertid = normaltid

 Så här tycker jag om frågan sommartid eller vintertid = normaltid

Jag är emot att den så kallade "sommartiden" eventuellt ska bli ny normaltid för Sverige (och i så fall även i våra grannländer). Personligen får jag inga besvär med tidsomställningarna, speciellt inte som pensionär då jag själv bestämmer när jag stiger upp på morgonen. 

Om man vill uppnå de fördelar, som anges av dem som förespråkar detta, så kan man enklare ändra t ex arbetstider, kommunikationer mm och låta klockan visa den tid som vi för närvarande har under vintern.

Metoden för tidsangivelse enligt normaltid ('vintertid') och den tid som klockan visar bygger på det faktum att solen står som högst vid klocktiden 12.00, dvs rakt i söder. 

Utgångspunkten har varit att man utgått från den så kallade noll-meridianen (longituden 0 grader), som bland annat går genom orten Greenwich utanför London, där det sedan år 1675 finns ett astronomiskt observatorium, där mätningarna skett, vilka ligger till grund för normaltiden. För oss som bor i Sverige ligger t ex Motala på longituden 15 grader östlig längd och därmed 1 timme före Greenwich-tid.

Soluret visar alltid rätt tid – när solen skiner.

Detta är den vetenskapliga aspekten som talar för att normaltiden bör vara 'vintertiden'.

Alla är säkert överens om att växlingarna mellan 'vintertid och 'sommartid' har flera negativa konsekvenser - dels av teknisk/ekonomisk/praktisk karaktär och dels påverkan på människor och (tam)djur (som 'drabbas' av människans ändrade dygnsindelning två gånger varje år).


Alla organismer (djur, växter, alger, plankton, fiskar osv) på jorden har en inbyggd klocka som under årmiljonerna har synkroniserats av solen. Det gäller när solen går upp - då det blir ljust, solens höjd på himlavalvet och slutligen när det blir mörkt på kvällen.
(Till detta kan läggas de störningar som människans alla utomhusbelysningar skapar. Inte bara vägbelysning utan också 'mysbelysning' på t ex husfasader. Många organismer är nattaktiva för att hitta föda. T ex fladdermöss som fångar insekter, vilka bara flyger när det är mörkt.)
 

Detta har en direkt inverkan på t ex lantbruket, vad gäller djurhållning men också t ex när skörd av grödor kan ske, vilket styrs av bland annat luftfuktigheten, som varierar under dygnet.

Sedan tillkommer konsekvenserna av själva tidsomställningen två gånger per år. Då påverkas vår inre klocka, vilket de flesta av oss inte lägger märke till. Men det finns många människor som får besvärliga symtom vilket påverkar dygnsrytmen och därmed hälsan negativt.

Alla som flugit över flera tidszoner vet att man drabbas av ’jetlag’, vilket orsakas av att kroppens dygnsrytm inte är synkroniserad med det verkliga dygnet där man befinner sig. Det beror på att kroppen inte kan ställa om dygnsrytmen omedelbart, utan omställningen sker inom några dagar.

Några länkar som belyser ämnet:https://www.forskning.se/2021/10/26/vintertid-ar-bast-for-kroppen/

https://svenska.yle.fi/a/7-808541

Om hur frågan om sommartid har behandlats i Sveriges riksdag under 1900-talet:https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/med-forslag-till-riktlinjer-for-inforande-av_G203200/html?fbclid=IwAR1ODiHev1oV4XnjjgNk1W23-BLZ09pq2ySdCcmLSsru0J_oHxRZ5DDvlV4

Oavsett hur det blir så kommer jag inte att få uppleva den ’nya tiden’, men jag är övertygad om att kunskap och förnuft kommer att segra till mänsklighetens fromma – ja för livet på jorden.

Jag hoppas på kommentarer!

Sjösa den 25 januari 2022

Göran Forsmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar