måndag 24 april 2023

Geocaching för motion och naturupplevelser mm

Jag ställde frågan Vad är geocaching? (och några följdfrågor) till roboten ChatGPT, som är ett verktyg för AI, dvs Articifiell Intelligens. 

Detta är svaren:
Geocaching är en utomhusaktivitet där deltagare använder GPS-koordinater för att söka efter gömda föremål (cacher) som andra deltagare har placerat ut. Cacherna kan vara av olika storlekar och former, från små lådor till större containrar, och de innehåller oftast en loggbok där man kan skriva sitt namn och datum när man hittar cachen.
Geocaching kan vara en rolig och utmanande aktivitet för personer i alla åldrar och kan utföras över hela världen. Deltagarna kan använda en GPS-mottagare eller en mobiltelefon med GPS för att navigera till de angivna koordinaterna för att hitta cachen. Ibland krävs det också att man löser ledtrådar eller andra pussel för att hitta cachen.
Geocaching är också ett sätt att utforska nya platser och få utomhusmotion samtidigt som man upptäcker gömda skatter. Det finns olika webbplatser och mobilapplikationer som används för att hitta geocaching-aktiviteter och delta i gemenskapen.

Enligt geocaching-webbplatsen Geocaching.com, som är den största webbplatsen för geocaching, finns det för närvarande över 3,5 miljoner aktiva cacher över hela världen.
Det finns över 19 miljoner registrerade användare över hela världen, och antalet geocachare fortsätter att växa.

Marita och jag har hållit på geocaching sedan 2008. Vi har hittat drygt 4000 cacher i 28 länder. På senare tid har vi trappat ned letandet och börjat avveckla våra 88 egna utlagda cacher, som finns i huvudsak i Sjösa-trakten.
Ett exempel är vår cache Arkimedessom besöks då och då.
plaströret finns ett provrör med lock. Däri ligger loggremsan, som ska signeras för att bevisa att cachen hittats. För att få upp provröret till öppningen måste man fylla i vatten i plaströret och samtidigt på något sätt hindra att vattnet rinner ut nedtill.

Det har varit roliga år och fortfarande kollar vi om det finns några intressanta cacher på de platser vi besöker.  Det är oftast folk från trakten som lägger ut cacherna och som känner sin hembygd och gärna berättar om den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar