torsdag 21 december 2023

Långtidssemester i Spanien del 1: 2 och 3 november 2023

Förord 
Detta är det största blogginlägget jag har gjort. Det beror på
1/ att det är en av de tidsmässigt längsta resorna vi har gjort. 
2/ att jag berättar mycket mer om resan än jag brukar.
Värdet för mig är att jag reser igen, när jag letar fram bakgrundsmaterial till bilderna. Då får jag en massa ny kunskap, som jag inte hade då jag fotograferade.  Jag städade först bland alla foton och la dem sedan i kronologiskt ordning. Ibland har jag rättat upp och beskurit bilderna innan jag infogat dem i Blogger. Jag har inte använt Photoshop eller liknande program. Alla videosekvenser har jag redigerat och kortat så de blir mindre än 100 MB. 
Eftersom jag har så mycket att berätta och gärna vill dela med andra (yrkessjukdom från lärarjobbet) har jag gjort en så kallad html-länk till t ex Wikipedia eller en egen 'läs mera'- sida (blåfärgad innan man använt länken första gången. Sedan syns den bara när musen förs över ordet med länken), där man kan läsa mer om t ex aporna på Gibraltar. Min blogg "Bakgrundsmaterial ..." är en sådan.
Läs inläggen i ordning. Det senaste inlägget ligger överst.
Jag blir glad om jag får kommentarer från läsarna. Min blogg PappaG är öppen för vem som helst att läsa och får delas till vänner. 
Utöver egna fotografier och dagböcker har jag googlat flitigt (för kartor har jag använt Google Earth eller Google maps) och även använt AI t ex ChatGPT och Copilot med Bing Chat. När jag ställer en fråga får jag oftast en mindre uppsats till svar. Allt användbart har jag kopierat till ett word-dokument och redigerat, varefter jag infogar lämpliga delar i blogginlägget.
Öppna bloggen i Edge (Chrome är inte lika bra).


Långtidssemester i Spanien 2 – 23 november 2023
Vi reser som vanligt med Albatros Travel. Det grundades 1986 och har vuxit till en av de stora researrangörerna i Norden. Cirka 400 anställda.
Spanien är Europas 4:e största land (störst är Ryssland) och det 5:e vad gäller folkmängden (47 miljoner).
Läs på länken om hur Spanien befolkades.
Det är första gången jag är i Spanien på Iberiska halvön (bortsett från Kanarieöarna).
Vi är en grupp på 25 personer, som flyger från Arlanda till Malága. Vi har inte så mycket med varandra att göra mer än spontant i matsalen eller under utflykterna.
Vi ska till Andalusien i södra Spanien.
Malaga ligger i regionen Andalusien, som är Spaniens största med 8,4 miljoner invånare.
Costa del Sol - Spanska solkusten - är den del av Andalusiens kustremsa, som sträcker sig 20 mil från Manilva i väster till Nerja i öster.
Det var generalen och diktatorn Franco ('befälhavare' 1939-1975), som efter 2:a världskriget ville utveckla Spanien. Speciellt infrastrukturen men också turismen. Han såg potentialen i de fina sandstränderna utmed den Andalusiska (sol)kusten, som med tiden blev en av de mest attraktiva turistdestinationerna i världen. Marita var där 1970 och kunde nu konstatera de enorma förändringarna som skett sedan dess. Så här såg Puerto Marina ut 1975:
Hamnen har bytt namn och så här ser det ut idag:
Vi åkte buss till 4-stjärniga Hotel Ocean House i Torremolinos. Hotellets tre stora hus rymmer 380 rum, vilka renoverats under 2023.
Vi hade halvpension med frukost- och middagsbuffé. I en närbelägen butik köpte vi en 'smörgåslunch' och en 6-liters vattenflaska.
Från vår balkong hade vi morgonsol och lite utsikt mot Medelhavet. 
På eftermiddagen bjöd Albatros på välkomstmingel och presentationer  nere på stranden med Cava som är ett spanskt mousserande vin.

Fredagen den 3 november
Efter en riklig frukostbuffé samlades Albatrosgruppen till ett välkomstmöte och därefter en rundvandring i de närmaste omgivningarna. Marita och jag följde med var sin grupp som gick olika långt.
Förmiddagen avslutades med en lätt välkomstlunch på Mesón A Levante, där vi åt paela, som är en typisk spansk saffranskryddad risrätt. Den innehöll också musslor, räkor och små köttbitar. Det är annorlunda mot svensk mat. Kallas säkert medelhavskost och lär vara nyttig.
Eftersom jag tappat en gummidoppsko på staven gjorde vi en promenad till Torremolinos centrum (2,3 km). Vi hittade strax en sportbutik där jag köpte en förpackning med 4 st. Vi tog en taxi tillbaka.
Efter den stora middagsbuffén lyssnade vi på musikunderhållning i baren på kvällen.


Slut på del 1








1 kommentar:

  1. Viken resa ni gjort, synd bara att ni blev sjuka. Vackra bilder som vanligt och så mycket vi lär oss av dina inlägg. Tack! GunnMarie

    SvaraRadera