fredag 22 december 2023

Långtidssemester i Spanien del 2: 4 november utflykt till Málaga

Lördagen den 4 november var det utflykt till Málaga. När bussen parkerats gjorde vi en rundvandring med reseledaren Jan. Till sin hjälp hade han en lokalguide. Vi började med att besöka Atarazanas centrala marknad.  Hela kortsidan är en enorm glasmosaik.

Vi fick 20 minuter på oss att kolla runt. 
Frukt och nötter. Det ser gott ut!

Här  till vänster ett av de många stånden med fisk och skaldjur.

Vi fortsatte till en bodega där glasen redan var fyllda med lokalt Málagavin. Vi fick gå ut på gatan för att dricka vinet. Det var gott. Jag tyckte det påminde om Madeira-vin.
Det var Erik Axel Karlfeldt som i sin sång Svarte Rudolf skrev om "Málagas vinstänkta redd". 
Vi gick vidare till torget Plaza de la Merced, som är Málagas historiska hjärta. Där står  "Obelisken av Torrijos" till minne av statskuppen 1831 då general Torrijos ledde en (misslyckad) statskupp mot den absolutistiska (= strängt kungatrogna) regimen i Spanien. Kung Ferdinand VII lät avrätta demonstranterna på stranden i Málaga.
På 'nålen' finns 48 kransar för att hedra de avrättade.
 
 Pablo Picassos föddes 1881 i ett hus i norra hörnet av Plaza de la Merced, där han bodde tills han var 10 år. Nu är hans hem ett museum.
Strax intill finns Picassos staty, där han sitter på en bänk med ett skissblock i handen.

Picasso var en av de första 'kubisterna' som "i opposition mot impressionisternas ljusskildringar och expressionisternas subjektiva uttryckssätt, försökte uppnå en mer objektiv bild av verkligheten",
Vi gick några 100 meter till Málagas museum där det fanns en tillfällig utställning med teckningar av Picasso.
En av Picassos mest kända verk är GuernicaMålningen skapades som en reaktion på bombningen av Guernica, en stad i Baskien i norra Spanien, under spanska inbördeskriget 1937. (Bild från internet)
PÅ återvägen till samlingsplatsen vid Kristallpyramiden passerade vi den romersk-katolska katedralen byggd under år 1528-1782 i renässans-stil.

Efter den katolska monarkins erövring av Málaga år 1487 byggdes en försvarsstruktur, känd som Alcazaba, för att förstärka Gibralfaro.
('Faro' betyder 'fyr'.)


Marita vandrade upp mot fästningsruinen.
Hon fick en fin utsikt över den romerska amfiteatern.
(Kristallpyramiden ligger uppe till vänster.)
Medan vi väntade vid Kristallpyramiden för att gå till bussen kollade vi på denna gatuartist.
Det var sommarvärme. Efter rekordvarma månader september, oktober och november var temperaturen i Málaga den 12 december 29,9o ! 

Slut på del 2










 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar