onsdag 1 januari 2014

Nyårsfirande

Marita och jag har inga speciella nyårstraditioner. När sonen Jonas frågade om vi ville följa med och vandra och paddla samt bo i enkel stuga över nyår så tackade vi ja. Vi åkte till Skottvångs gruva mellan Gnesta och Mariefred i området som kallas Mälarmården. Vi skulle bo i en skogsarbetarbarack med 10 bäddar. Eftersom Mårten också gillar friluftsliv så följde han med.

Solen började titta fram när vi på nyårsaften började gå den så kallade Fornborgsrundan som är en del av Sörmlandsleden.
Vi såg så kallad snöis på en gren på marken. Snöis bildas på barkfria grenar när fukt tränger ut ur träet och fryser när temperaturen under natten sjunker under 0 grader.
Vi passerade många trevliga ställen och i en solig glänta åt vi matsäcken. Här såg och hörde vi både kungsfågel (som ej flyttat) och stjärtmesar, med sina vita huvuden och långa stjärtfjädrar.
Jag och barnen blev trötta så tillsammans med Jonas fullbordade vi rundan medan Marita, Mårten och Andrea fortsatte på slingan Stenhuggarmon (9 km).
Tillbaka vid Skottvång kollade vi på alla intressanta grejor vid gruvan.



Konst på berg
Mattlummer
Eliot i säven
 
Snöis
Eliot vid hällristning. Nygjord?
Kaffet är serverat
Kanonbild
När det började bli mörkt installerade vi oss i stugan. Jonas tände i spisen och jag värmde gulaschgrytan på den. Med ytterkläderna på åt vi middag samt njöt av Pannakotta och varm glögg.


Nyårsmiddag
Vi satte fart på den vedeldade bastun och där tinande vi upp oss innan vi kröp ned i sovsäckarna. När 12-slaget firades av gästerna på restaurangen vid gruvan så sov vi.

På nyårsdagens morgon tände Jonas i spisen så det blev lite varmt i stugan


Jonas kokar frukostgröten
Nyårsdagen bjöd på mulet och lite blåsigt väder när vi sjösatte kajaker och kanadensare vid Krampan i Mellan-Marviken och paddlade norrut.

När vi skulle paddla runt några små öar så fastnade vi i den halvcentimeter tjocka isen som dock tog oss igenom genom att knäcka isen med paddlarna.


Isbrytning
Andra tider på året gäller fågelskydd vid Marvikarna. Nu gladdes vi åt de drygt 10 korparnas luftakrobatik och kungsörnen som svävade över oss.


Bäverhydda
Vi fortsatte paddlingen, men när sjön smalnade av var det is överallt, så vi tog rast vid en eldstad på östra stranden. Lunch samt grillning av korv och marshmallows. Under rasten hade Jonas brutit en isränna så vi kunde fortsätta någon km till, men där tog det stopp - isen var alldeles för tjock - så vi paddlade tillbaka till bilarna. Klockan var nu 2 och det skulle snart bli mörkt.


Isruta

Vi var överens om att det var ett lyckat och härligt nyårsfirande - fast på annorlunda sätt.

På återseende och ett
GOTT NYTT ÅR önskar jag mina läsare!



3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt nyårsfirande! Krama Marita från Annika på andra sidan jorden :)

    SvaraRadera
  3. Vilket härligt nyårsfirande! Krama Marita från Annika på andra sidan jorden :)

    SvaraRadera