onsdag 29 januari 2014

Alla vägar bär till Rom. Del V


Söndagen den 15 december.
Hemresedag. Vi packade våra väskor och lämnade dem i bagagerummet för hämtning på eftermiddagen. Frukosten bestod av cappuccino med croissant på en närbelägen bar.

Dagens besöksmål var Colosseum samt området Forum Romanum.
Det var långa köer till biljettkassorna, men det blev gott om plats när sedan alla turisterna spred ut sig i den kolossala ellipsformade amfiteatern från år 78 e. Kr. Den är 48 m hög och med en omkrets på 524 m kunde den ta emot som mest 87 000 åskådare. Här luktade det verkligen historia. Det var lätt att föreställa sig gladiatorernas kamp mot de vilda djuren på den stora arenan och publikens ovationer på läktarna. På fotot ser man tydligt under den forna arenans golv, där kämparna – djur och människor ”värmde upp sig” inför förestående kampen.
Namnet Colosseum kom sig av den enorma 40 m höga förgyllda bronsstatyn av kejsar Nero som en gång stod bredvid byggnaden. Statyn smältes dock ned och armeringsjärn togs bort för att smältas ned och sedan bli vapen. Detta gjorde att byggnadens ytterdel rasade vid ett jordskalv. Sedan plockades den vita marmorn bort när Peterskyrkan och Fontana di Trevi byggdes.
Colosseum sett från Venustemplet
Amfiteatern Colosseum


Utrymmet under själva arenan
Rasrisk
På väg till Colosseum gick vi förbi ruinerna av Ludus Magnus - Roms största gladiatorskola - varifrån det fanns en underjordisk gång till Colosseum.

Ludus Magnus - gladiatorskolan
Från Colosseum är det fin utsikt mot ruinerna av Venus och Romas tempel (”Venustemplet”) och Konstantinbågen, som håller på att renoveras.
Konstantinbågen
Entrébiljetten till Colosseum gällde även för det stora och antikspäckade området Forum Romanum dit vi vandrade (i regnet) på Via Sacra.
Venustemplet – det största i antika Rom - från år 135 e. Kr. byggt av kejsar Hadrianos (han lät tydligen uppföra många byggnadsverk) hade en dubbel så kallad cella, som bestod av två välvda rum. På 800-talet förstördes kyrkan vid en jordbävning. De stora granitkolonnerna vilka omgav templet har ställts upp igen.
Venustemplet sett från Colosseum
Venustemplet med kupolen i den ena cellan
Granitkolonnerna vid Venustemplet
 
På Via Sacra står en romersk triumfbåge – Titusbågen – som kejsar Tito lät uppföra år 81 e. Kr. för att fira erövringen av Jerusalem år 70. En relief skildrar triumftåget och bytet från Jerusalems tempel – bland annat den sjuarmade ljusstaken. Titusbågen var en inspirationskälla för andra bågar som uppfördes efter den, bland annat Triumfbågen i Paris.


Relief på Titusbågen
Vi fortsatte vandra runt. Vi passerade Domus Flavia (den ovala fontänen) på kullen Palatinen, där kejsarna bodde i all sin lyx.

Den ovala fontänen
Det s k Romulustemplet är en kupoltäckt rund byggnad från 300-talet med ännu fungerande kopparport inramad av två kolonner i violett porfyr.


Porten till det s k Romulustemplet
Saturnustemplet grundades troligen redan år 497 f. Kr. I templet var de tolv lagtavlorna av brons uppsatta vilka utgjorde grundlagen för den romerska republiken. Där förvarades också statskassan, men när Julius Caesar genomförde sin statskupp 49 f. Kr. lade han beslag på alla pengarna.


Saturnustemplet
Vi avslutade dagarna i Rom med en riktig pizzafest på en trottoarservering intill Colosseum. Till dessert åt vi var sin bamseglass innan vi vandrade genom Rom (förbi kyrkan Sankta Maria Maggiore där det stod en kolonn med Maria och Jesusbarnet som staty på toppen) till järnvägsstationen för att där ta bussen till flygplatsen. Fast vi höll på att komma med på fel buss!


Avslutningsfest
Maritas bamseglass
Kolonnen med Maria och Jesusbarnet vid kyrkan Sankta Maria Maggiore


SLUTORD
Normalt brukar jag/vi förbereda oss och ”läsa in oss” på resmålet – det är ju en del av den kommande resan. Nu var det annorlunda. För mig var det en "hemlig resa" som Marita planerat sedan september. Jag fick reda på resmålet först avresedagens eftermiddag. Spännande!
Ibland fotograferade jag utan att veta vad. Jag ”fotade” ofta skylten bredvid t ex en staty eftersom det tog för lång tid att läsa texten på plats.
När jag nu har jobbat med bloggen har jag studerat Rom-kartan, fotograferade skyltar samt googlat för att fördjupa mina kunskaper om Rom och dess fantastiska historia. Det blev också en ”resa”.Jag hade inte trott att vädret skulle vara så behagligt i Rom i mitten av december. Vi var ute hela dagarna. Det blev mycket ”gå” på de hårda stenlagda gatorna – resan var på så vis inte någon traditionell semester - men typisk för oss.

Jag tackar Marita som tagit initiativet till resan och Sverker och Eila vilka vi delat dessa trevliga dagar med.


Läs mer om "Alla vägar bär till Rom" på denna blogg, där jag också hämtat kartan:
http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/08/alla-vagar-bar-till-rom.html
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar