fredag 2 maj 2014

I Tintomaras spår

Helgen 26 - 27 april genomfördes den årliga vandringen i Tintomaras spår i Kolmårdenskogarna för 46:e gången. 52 deltagare inklusive några barn gav sig ut i den obanade terrängen över stock och sten och tunggångna mossar. Arrangör var som vanligt Frisksportarna i Sörmland, Fågelföreningen Tärnan och Naturskyddsföreningen i Södra Sörmland. Ledare och guider sedan många år var Bert Lindgren och Sven Jonsson. Vi vandrade mestadels i det nybildade Brännsjöreservatet öster om Stavsjö. En av höjdpunkterna var vandringen upp i Ramundsbäcks naturreservat. Vi stannade till vid en grönstensfyndighet där man förr tillverkat stenyxor av den hårda bergarten.


 Vi stannade ofta för att höra Bert berätta om vad vi såg i naturen - blommor, svampar, fåglar och arkeologiska lämningar. Han berättade också om historiska händelser och om människor som förr i tiden verkat i trakten.
 
 
Ramundsbäcken


Högra stubben med saltsleke åt t ex älgen. Vänster stubbe med en vanlig sten.


Övergivet boträd


Vätteros
 

Kolmårdenskogarna har inte bara varit ett område som man skyndat igenom för att slippa rövare. Alla gravrösen och odlingsrösen visar att människor bott här sedan bronsålder och järnålder - kanske tidigare. Lördagens vandring på 10 km tog drygt 7 timmar inklusive raster för att äta den medhavda matsäcken. Jag genade på ett ställe - det skulle bli för långt för mig annars - och väntade i solskenet på ett kalhygge tills gruppen dök upp. Jag hann få på mig årets första fästing.

Övernattning skedde på en stor berghäll vid Stora Brännsjön. Dit hade Sven, Bert och några medhjälpare släpat fram materialet som vi byggde bivacken av. När vindskyddet var färdigt åt vi kvällsmat medan solen gick ned över sjön. Gissa om det smakade gott.
När mörkret sänkt sig blev det korvgrillning och kvällsmusik och sång. Närmare 30 personer sov i sina sovsäckar på granrisbädden. Jag avbröt och for hem.


Bivackbygge


Stora Brännsjön


Mys vid lägerelden

På söndagen klockan 8.00 startade vandringen igen. Då hade nya deltagare anslutet. Även denna dagsetapp var 10 km lång.
 
Den gamla såmaskinen vittnar om jordbruk
Kambräken



En skäckspinnare - hane


Gullprudra


Jordstjärna
Alla var mycket nöjda - med den härliga vandringen och det fina vädret, den underbara naturen och den förnämliga guidningen!


Läs om bakgrunden till Tintomara - denne androgyna figur som Carl Jonas Love Almqvist skrev om i "Drottningens juvelsmycke" - på denna länk:  http://www.kopparbo.nu/OmgVast/Marmorbruket/C_Tintomara


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar