tisdag 29 april 2014

Varnhems klosterklyrka

Annandag Påsk vaknar vi till ännu en dag med jättefint väder. Vi har siktat in oss på en musikstund i Varnhems kyrka och börjar med en rundvandring i kyrkan och klosterruinen.

Under kung Sverkers regering i mitten på 1100-talet började en grupp katolska cisterciensermunkar bygga ett kloster i Varnhem. De hade först anvisats en plats på Lurö i Vänern (Marita och jag har varit vid ruinen där) men det var ingen bra plats så de flyttade till Lugnås (se Påskafton), som inte heller dög. Varnhem var en bra plats. Fina odlingsjordar, nära till skog och berg (Billingen) var goda förutsättningar för munkarnas verksamheter. Det var i klostren som teknikutvecklingen startade.
Kyrkan är imponerande. Läs mer på länken: http://wadbring.com/historia/sidor/varn.htm

Både Birger Jarl och flera andra kungar är begravda i kyrkan. Varnhem var alltså en mycket viktig plats.

Ingången i väster
När kyrkan invigdes år 1260 var den Sveriges största kyrka
Vid lekbödraaaltaret finns Birger Jarls grav med sonen Erik och hustrun Metchild av Danmark
Folkkungaättens stamträd
Greve Magnus Gabriel de la Gardies devis "Idag konung - i morgon död" - Det var tufft att vara kung!


Svenska riksvapnet ovanför Kung Carl XI-s plats till höger i koret (ej den ursprungliga platsen)
Tvärs över koret finns drottningens plats med det danska riksvapnet.

Det var ingen stor publik under konserten. För fint väder ute? Deras inledande stycke var Ouvertyren till Mozarts Trollflöjten. Mycket njutbart.



Blåskvintetten Quintus

Utanför kyrkan finns en liten "skulptur". Läs mer om nationalromantiken på 1800-talet: http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6tiska_f%C3%B6rbundet


Inskription: "FORNTID - FRAMTID
NUETS ANSVAR"
Götiska förbundet
 Det fanns två sorters munkar: de som skötte det andliga och de som stod för det praktiska (lekmannabröderna). Klostret var som ett eget samhälle i samhället.
Klostret var riktigt modernt med vattenledning och centralvärme med värmeslingor under golvstenarna. Klostren var den tidens förnämsta läro- och forskningsinstitution.
Lekmannabrödernas länga
 Hur kom det sig att klosterväsendet försvann?
Jo - Vid riksdagen i Västerås 1527 fick Gustav Vasa i uppdrag att enligt Martin Luthers idéer bryta banden med katolska kyrkan och dra in alla kyrkans egendomar - inklusive klostren - till svenska staten. Därmed försvann möjligheten att driva klostren vidare. Svenska kyrkan blev evangeliskt-luthersk trossamfund och därmed också en statskyrka. Processen kallas för Reformationen. De katolska prästerna tvingades konvertera eller lämna Sverige.
 
"Protestantism är ett samlingsnamn för en del kristna inriktningar och grupper som uppkom i samband med de kristna reformrörelserna på 1500-talet. Reformrörelserna ville avvisa den katolska kyrkans anspråk på att vara den enda rättmätiga kristna kyrkan. Till protestanterna brukar man räkna evangelisk-lutherska och reformerta kyrkorna och ibland även en del evangeliska frikyrkor m.m. Protestantism är med andra ord ett ganska luddigt begrepp."
 

 Vid riksdagsbeslut år 2000 skiljdes staten och kyrkan åt.
Eftersom vi enligt grundlagen har religionsfrihet i Sverige så har klosterverksamhet kommit igång igen.

Blomma i klosterruinen


Bellis - Tusensköna
 
När vi ändå var nära Hornborgasjön gjorde ett besök på Naturum och tittade på fågellivet. På landgången gick vi ut till Fågeludden.

Utsikten på Fågeludden
Sothöna

Vi åkte runt till Trandansen på andra sidan sjön där vi fikade och spanade på tranor. Med kikarens hjälp kunde vi räkna till 18 tranor och några gäss. Högsäsongen för tranor var ju över för en månad sedan.
Dags att via Jönköping åka hem efter en omväxlande och händelserik påsk i ett fantastiskt fint vårväder.
Det är härligt att leva och kunna få uppleva så mycket!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar