söndag 8 juni 2014

Sjösakärret

I helgen har vi haft besök av Elaine och Leif från Bestorp. Vi reste i Australien förra året tillsammans med dem. Nu ska vi planera en annan resa - mycket kortare denna gång.
Igår lördag vandrade i Sjösakärret - ett så kallat kalkrikkärr - ett av Sörmlands finaste orkidélokaler. Med stövlar klafsade vi omkring i blötan och letade rariteter. Vi hittade en del. Artrikedomen är alltid stor, men varierar med tiden. Flugblomster och Gulyxne samt Dybläddra och Sileshår är svåra att hitta men det är en höjdare när man gör det.
Vi började vandringen i svagt regn och slutade i solsken.


Dybläddran växer i små vattensamlingar i kärret. De gröna bladen ligger i vattnet. På de färglösa skotten, som också ligger i vattnet, finns små luftfyllda fångstblåsor. När någon liten insekt berör blåsan öppnas den plötsligt och insekten följer med vattnet som strömmar in i blåsan och maten är serverad!

Rundsileshår är också en insektsfångande växt. På kanten på de små bladen - c:a 5 mm stora - finns körtelhår, där insekter fastnar. Körtelhåren böjer sig in mot bladet varvid insekten täcks av enzymvätska, som löser upp insekten så att näringsämnen - proteiner - frigörs till växten.
Bladet på rundsileshår
Rovspindel
Den lilla (5 cm höga) mycket sällsynta Gulyxne - hette förr Myggnycklar. Är utrotningshotad i hela Europa.

Blomma av vattenklöver
Majviva
Blomma av Tätört. Insekter fastnar på de klibbiga bladen och löses upp av enzymer.
Täte - eller långfil - erhålles om bladbitar lägges i mjölk och får stå - som då "surnar"
Flugblomster är en orkidé. Den flugliknande blomman, som även doftar, lockar till sig en speciell sorts hanflugor som försöker para sig med blomman. Det är bra för växten för då fastnar blommans hanceller - pollinier - på flugans huvud och förs vidare till nästa flugblomster. Då garanteras korsbefruktning (dvs inte inavel).
Humleblomster. Överst fröställning 

Orkidéen Nästrot - den heter så för att rotsystemet ser ut som ett trassligt fågelbo.
Det är Carl von Linné som hittat på namnet.
Växten saknar klorofyll (och kan därför växa i den mörka skogen).  Den är ingen parasit utan får sin näring genom samverkan med en svamp (mykorrhiza = svamprot) som sitter på växtens rottrådar. Växtens livssätt gör att den sägs vara en saprofyt.
På tillbakavägen till bilen stannade vi hos damen som har sitt sommarviste i Sandstugan.
Hon visade oss den Grå flugsnapparens bo med ägg under taket på uthuset.














1 kommentar:

  1. Kul att få se tätört, visste inte hur den såg ut, vi gjorde täte hemma i Ångermanland, tycker mycket om det, men om det åskade blev den tunn och gick ut sig. GunnMarie

    SvaraRadera