torsdag 5 juni 2014

Ugnen

På torsdagarna brukar jag gå med ett stavgångsgäng i Sjösa. När jag började vandra med dem
för kanske 15 år sedan var vi uppåt 20 personer som efter uppvärmingsgymnastik stavgick från Sjösa Församlingsgård, där vi efteråt fikade och samtalade. När kyrkan för ett par år sedan lade ned Församlingsgården upphörde all verksamhet där. Synd! (- ja kanske inte SYND direkt). Nu är vi fyra personer kvar som stavgår - utan uppvärmning före.
Inger har berättat om en grotta uppe i skogen som hon ville besöka igen. Det var åtminstone 15 år sedan hon var där. Sagt och gjort. Idag lastade vi på cyklar på bilarna och for i väg till Svärta station där vi startade cyklingen på en skogsbilväg, som spärrades av en vägbom. Efter c:a 2,5 km låste vi cyklarna för att fortsätta till fots genom skogen. Anders hade precis låst sin cykel när han kom på att han hade nyckeln kvar i bilen. Sic!
Vi följde en "gata" genom skogen - en fastighetsgräns - och passerade då och då gränsrösen. Vilket arbete som en gång i tiden lagts ned på att markera ägogränser. Det småregnade lite och i sänkorna var det blött. Jag skulle ju haft stövlar. Efter en dryg km kom vi upp på Ugnsbergen - som det stod på kartan. Inger hittade till grottan - den låg drygt 500 m från den plats som jag fått koordinaterna till av en grottkännare på trakten. Jag ska informera honom om den korrekta positionen för grottan.
Vi hade nu varit ute i nästan 2 timmar så det passade bra med fika i grottan. Enligt uppgift har grottan används av ortsbefolkningen i orostider. Att döma av "inredningen" har nutida människor övernattat i grottan.


När vi låst cyklarna följer vi Anders som har GPS-n

Vid det första gränsröset

Hjortonblom

Strid mellan dött och levande

Ingers bror  Helge Karlsson - död sedan flera år - lämnade år 1986 i form av stenar sin signatur här

Inger och Anders vi grottan

Fika i Ugnen

Skogsstjärna

Undrar om det blir mycket lingon i år?

Den sövande doften från Skvattram känns på långt håll

Ängsull med av regnet tilltufsat hår

Örnbräken. Evert Taube: "Ormbunken rister sin ringlade knopp"

Medan vi var ute i skogen hade den fina lättcyklade skogsbilvägen frästs upp av en vägmaskin. Vi fick gå och Anders bar sin cykel.
Det blev ett riktigt äventyr och det kändes minsann efteråt i mina knän.
Jag kommer att lägga ut en geocache vid grottan. Den ska naturligtvis heta Ugnen. Det blir av typen "Earth-cache". Googla!


1 kommentar:

  1. Vilken härlig utflykt och alla fina blombilder, längtar tills alla bär och svamp mognar, då blir det ljuvliga dagar i skogen. GunnMarie

    SvaraRadera