torsdag 14 augusti 2014

Aktiviteter vecka 32

Tisdagen den 5 augusti på förmiddagen paddlade vi ut från Svärdsklova. Vi siktade in oss på ytterskärgården för att slippa eventuella alger i de inre vikarna. Strax innan vi kom fram till dagens mål Yttergrytsklubben började det regna - men bara lite. Där gick vi i land och badade i det fina 23-gradiga vattnet. Inga alger - fantastiskt! När vi fikat kom solen fram och det blev skönt, men ingen gassande värme. Det blev ytterligare ett dopp innan vi återvände hem.

När vi paddlade förbi Langö såg vi två tranor.
Vi hade vid starten hemifrån sett  "vårt"  tranpar med sin unge nära vägen i Sjösa. 

Marita drar upp kajaken på Yttergrytsklubben

Solen kommer fram


Storslagen natur

Marita vid Vålarö fyr

På kvällen bjöd Maritas barn på god mat på Restaurang Sailor i Oxelösund för att fira Maritas födelsedag

Marita paddlade med Främjandet på onsdagskvällen, medan jag vilade.
På torsdagen gjorde vi en gemensam tur. Denna dag startade vi från Oxelösunds kanotklubb och paddlade genom Femörekanalen förbi Gamla Oxelösund och ut bland öarna österut. Inga alger så vi badade naturligtvis.
När vi startade återpaddlingen kom sjöbrisen med 6 - 8 m/s vilket gjorde att vi valde en så skyddad färdväg som möjligt, men när vi skulle korsa hamnbassängen kom de stora dyningarna från havet och studsade mot kajen i hamnen. Det blev otäckt guppigt på vågtopparna. Som väl var klarade vi oss över utan att välta.

Göran utanför Oxelösunds Järnverk
Även fredagen paddlade vi - denna gång från Svärdsklova till Västra Lökholmen. Marita minns svampplockning på denna ö för många år sedan. Nu var det dock för torrt - det fanns inte en enda svamp!


Dekorativ skägglav på träden ute på Västra Lökholmen.

Marita med Oxelösunds Järnverk i bakgrunden
Fåfängan i Nyköping är en oas. Den förfallna lilla stugan från 1700-talet har rustats och kafé- och kulturaktiviteter lockar mycket folk.
På kvällen gick vi dit och njöt av en Cabarevy - Göteborgsinspirerad underhållning med sketcher och sånger av duktiga skådespelare. Mycket rolig med många glada skratt.


Vi paddlade även på lördagen från Svärdsklova. Vi åkte för att kolla på några simsträckor i det s k Ångaloppet - en 2 mil lång mycket tuff sim- och springtävling - med 300 anmälda 2-mannalag. Tyvärr var vi för tidigt ute för starten gick inte förrän sent på eftermiddagen. Men vi solade och badade på en fin ö.

På kvällen åkte vi till Frälsningsarméns sommarhem Ängstugan där det var underhållning med Arne Ericssons jazzkvintett, som spelade nostalgisk 50-talsmusik.


Arne Ericsson spelar kornett.

Stor publik med Stadsfjärden i bakgrunden

Min bror Erik och hans fru Vera från Påskallavik i Småland kom på ett besök några dagar.
Vi gjorde en badutflykt till Stendörren samt vandrade runt i Nyköping. Vi besökte det nya fina hamnområdet, Nyköpingshus mm.

Bro i Stendörrenområdet

Idyll vid Nyköpingsån

I ån har ett nytt konstverk placerats. Det hänsyftar på Gustav II Adolf, som var född på Nyköpings Hus och dessutom låg på "lit de parade"  där efter slaget vid Lützen 1632.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar