lördag 16 augusti 2014

Utflykt till Norrköping på torsdagen den 14 augusti

Äntligen blev den länge planerade dagsutflykten till Norrköping av. Med cyklarna bak på bilen hämtade vi Mårten och åkte  till Himmelstalundsbadet där vi parkerade bilen.
Vi började med att titta på hällristningarna vid Himmelstalund. Det är Sveriges näst störst hällristningsområde med c:a 7000 ristningar från bronsåldern (3000 år sedan).


Vid första informationstavlan
Marita kollar på skeppen
Fanns det svanödlor på den tiden?
Vildsvinsjakt på Svinkullen
Kände bronsåldersmänniskorna till kameler?
Mörkt kungsljus
Blommor på Mörkt kungsljus
På cykelturen in mot Norrköpings centrum stannade vi till på intressanta platser och letade efter geocachar.

Marita letar efter en geocache på Femöresbron från 1901. Bron byggdes för att kurgästerna på Kneippen skulle kunna ta sig över Motala ström för att komma till Folkparken. Avgiften på 5 öre betalades i brostugan (i bakgrunden).
Jättebalsaminen blommar i Brostugans Örtagård, som är en liten idyll med intressanta växter. 
Vad kan det här vara för "holk", som sitter på Brostugan? O.s.a. till min e-post.

År 1384 fick Norrköping stadsprivilegier. På 1600-talet var Norrköping Sveriges näst största stad. Det berodde på den industriella utvecklingen av området kring Motala ström där holländaren Louis de Geer startade produktion av vapen, papper, textil samt skeppsbygge. De gamla industribyggnaderna har i dag anpassats till  modern verksamhet - t ex  Campus (Linköpings Universitet) med museum och Visualiseringscentrum, Arbetets museum samt det fina konserthuset Louis de Geer-hallen.

Motala ström utgör idag ett vackert inslag i stadsbilden. Det doftar vatten när man står på någon av de många broarna. 

Vid fängelset fanns denna lilla cache - en s k nano. Remsan att skriva in besöket på var inte stor!

Denna pampiga "Riddarborg" har varit hemvist för Frälsningsarmén sedan 1884.




Skulpturen heter "Vår enighets fana"  och är ett äreminne över Norrköpings textilarbeterskor. Bland kvinnorna kring guldkalven står den socialistiska agitatorn Kata Dalström.

Norrköping är känt för sin fina kaktusplantering i Karl Johans park. (Kung Karl XIV Johan). Det är en återkommande tradition från 1926. Tre trädgårdsmästare har jobbat i fem veckor för att montera 25 000 kaktusar så det blir ett riktigt konstverk. I år hyllas den kulturella filmföreningen Flimmer, som startade sin verksamhet 1954. Läs mera: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaktusplanteringen

Vi avslutar Norrköpingsbesöket med en riktig glassfest!
Det blev en nästan 2 mil lång cykelrunda. Av de 15 cachar, som vi letade efter, hittade vi 11 st.
Vi hade tänkt besöka Norrköpings Visualiseringscenter med utställningar och även se filmen Rymdresan 3D i Domteatern, men föreställningen var slutsåld - så det får vänta tills vi gör nästa besök i Norrköping.







1 kommentar:

  1. Jag tror att det är en humleholk du såg på Brostugan.
    GunnMarie

    SvaraRadera