måndag 15 december 2014

3:e Advent

Det skulle bli en fin söndag så vi åkte iväg mot Svärta där vi parkerade vid Borrvindskvarn för vandring till den s k Kaffestenen. Sedan jag var där senast hade marken blivit väldigt "plöjd" av vildsvinen. Vi såg en man på en höjd med röd mössa - en jägare på sitt pass. Jaktlaget hade haft god jaktlycka på morgonen för vi hittade deras bil med bytet på flaket. 
Geocachen under Kaffestenen låg kvar så vi fortsatte vandringen till Tacksjöns utlopp.

Två rådjur och två vildsvinen, men det finns många vildsvin kvar.
Utloppet från Tacksjön

Frusna tuvor

Det var några minusgrader i luften och under natten hade vattenånga frusit på den murkna trädgrenen som ett fint garnnystan 

Vi kollade även vår geocache vid Ullabergs masugnsruin. Den fanns på sin plats, men vi flyttade den något så att den syntes bättre.




Marita hade plockat revlummer och blåbärsris samt små grangrenar, som hon ordnade till en vacker julgrupp.

På eftermiddagen åkte vi till Norrköping där vi lyssnade på en fin julkonsert i Hedvigs kyrka. Namnet kommer av Hedvig Eleonora (1636 - 1715) som var Sveriges drottning och som "visade denna kyrka sin höga välvilja genom rika gåvor till kyrkans byggnad". Från invigningen 1673 hade den namnet Tyska kyrkan - den tysktalande befolkningens församlingskyrka. Nästan hela kyrkan förstördes i samband med "rysshärjningar" år 1719 men den byggdes upp igen. År 1800 hölls en riksdag i kyrkan.
Vi lyssnade till skönsjungande barn och ungdomar, vilka också spelade piano och flöjt.

Altartavlan är inramad av två joniska pelare med typisk kapitäl


Vi gick och åt en god buffé på en kinesrestaurang innan vi gick ned till Louis De Geer-hallen där vi följde med på en guidad vandring "En stad i ljus". Den duktiga guiden tog oss med på en tur genom Norrköpings industriella historia. 

Färgerna varierade hela tiden

Det finns 22 000 lampor i den stora kastanjen. Eftersom trädet växer och lamporna sitter uppe året runt är sladden till varje lampa spiraliserad.

Den gamla ångpannecentralen, som försåg hela industrilandskapet med energi, kallas numera "Värmekyrkan" och inhyser bland annat julmarknad.
Den 70 kg tunga och 3,5 meter höga lågan på adventsljuset 50 m upp monterades för 16:e året med hjälp av en lyftkran.


Tur att vi klätt oss varmt så vi kunde koncentrera oss på det intressanta som guiden berättade. Efter en dryg timme återvände vi till Sjösa, där vi bjöd oss på varm glögg och pepparkakor med ädelost. på.

1 kommentar:

  1. Är inte lummern fridlyst? Fina bilder som vanligt. GunnMarie

    SvaraRadera