fredag 22 maj 2015

Planetstudiekväll

Jag är med i en diskussionsgrupp på NK-villan. Vi läser den intressanta boken "En kortfattad historik över nästan allting" av Bill Bryson. Vi är en klassisk studiecirkel med en moderator, som inleder kvällens sammankomst med en dataanimerad presentation av det aktuella kapitlet i boken. Då kommer det frågor som diskuteras och får svar av moderatorn eller andra deltagare. Hittills har det handlat om kosmologi och astronomi.

Eftersom jag och Björn har var sitt teleskop lämpliga att kolla på planeter med, bestämdes att vi en kväll skulle gå ut och studera natthimlen.

Igår torsdag var det dags. Efter en dag med varierande molnighet och regn blev det en fin kväll helt utan moln på himlen .
Med Björns refraktor (linsteleskop) och mitt spegelteleskop (båda förstorar som mest 100 gånger), kollade vi strax efter solnedgången först på månen och sedan "Aftonstjärnan" Venus. Månen var en smal nymåneskära (15%) och Venus halv (53%). Vi såg skarpt månens kraterlandskap, medan den molntäckta Venus var en starkt lysande "halvcirkelformad" diffus lampa. Venus magnitud (skenbar ljusstyrka) var -4,2.
Lite senare började vi skönja Jupiter. Dess magnitud var -2,2 - således mycket lätt att upptäcka för blotta ögat. Det var ännu inte mörkt, så himlen var vackert ljusblå och bortsett från inkommande flygplan, som skulle landa på Skavsta, såg vi inga andra lysande objekt på himlen. Vi såg först bara tre månar vackert på rad till vänster om Jupiter, men så småningom upptäckte vi den fjärde alldeles vid kanten av planetytan. Vi kunde faktiskt se att månarna inte var lika stora. De blev glittrande vackra vart eftersom nattmörkret sänkte sig.. Medan vi kollade blev månen vid kanten osynlig då den antingen försvann bakom eller också gick framför Jupiter. 

I refraktorn kollar Axel på Venus, som strax ska gå ned

Joakim fokuserar på Månen

Tore tittar på Jupiter som står högre upp på himlen
Trots lite besvärande mygg var det en jättelyckad kväll.

När alla åkt hem åkte Björn och jag för att leta efter koordinaterna till en geocache bortåt Hagnesta. Björn hade en UV-lampa med så vi kunde läsa den annars osynliga texten på lappen i burken. Cachen får vi leta efter en annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar