måndag 4 maj 2015

Vandring på Gullängsberget

Sedan i höstas är Marita och jag ansvariga för Sörmlandsledens etapp 38 mellan Västra Kovik och Lilla Uttervik. Det är dags att vi ger oss ut och kollar leden och Mårten följer med. Under vintern har framkomligheten försvårats genom att träd rasat över stigen samt att ris och grenar från en skogsavverkning ligger kvar.
Småregn övergår i solsken och det är skönt vårväder när vi börjar vandringen vid Västra Kovik. Vi har som vanligt med oss bågsåg, busksax och sekatör,
Utmed denna sträcka finns det många fornlämningar - bland annat skeppssättningar och gravrösen. Stensättningarna är från järnåldern (500 f Kr - 1050 e Kr). Vanligen brände man sina döda och la benen tillsammans med husgeråd, smycken och redskap i graven/stensättningen.

En rektangulär stensättning

På toppen på en av de resta stenarna växer styvmorsviol

Det hade regnat innan vi kom hit


Stort gravröse från bronsåldern (1500 - 500 f Kr)
I dess inre brukar det finns kallmurade kistor av sten där man funnit skelettben och t ex rakknivar och pincetter av brons.

 Här uppe på Gullängsberget 65 m över Bråvikens vatten har man en vidunderlig utsikt.

Det 30 m stora bronsåldersröset har sjöfarande under 3000 år haft som sjömärke och den mäktige man som låtit bygga detta monument åt sig visade sin makt även efter döden.

Det smakar gott med fika uppe på branten
Marita hittade denna finurligt gömda geocache
Vi ska snart komma tillbaka för att förbättra ledmarkeringarna med orange färg
Åter en härlig vandringsdag då vid kunde förena nytta med nöje.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar