söndag 4 oktober 2015

Fin hösthelg

Vilken fin höst det är! Nu tycker jag att vi fått rejäl kompensation för den dåliga försommaren. Under lördagen är vi hemma på tomten och fixar. Marita målar staket tillsammans med Mårten och jag byter ut några dåliga staketbrädor.
Det här med målning har Marita ärvt av pappa Harry
Av min mamma Dagmar lärde jag mig odla jordärtskockor. Man äter de underjordiska knölarna. De är goda till soppa eller gratäng. Så länge det inte är frost växer den drygt 2 m höga solrosliknande plantan så att knölarna blir stora som potatisar. Vi låter knölarna vara kvar i jorden under vintern och tar inte upp dem förrän det att dags att sätta ned nya knölar i början av maj. Den är mycket lättodlad - en enda liten bit av en skocka, som råkar blir kvar i jorden, växer upp till en ny planta. Jordärtskockan innehåller kolhydratet inulin, som förhindrar att knölarna fryser sönder. Inulinet orsakar att man får "väderspänningar" om man äter en stor portion jordärtskockor.

Den hårda vinden för någon vecka sedan välte omkull denna planta, vars topp nu växer lodrätt uppåt, vilket kallas negativ geotropism.
På söndagen är vi kulturella och åker till kulturkaféet Fåfängans höstmarknad. Där bjuds på glad och svängig musik av gruppen Tombolan från Linköping. Det är roligt när man kan höra och uppfatta texten i låtarna. De framförde bland annat Olle Adolphssons "Sängen", där ju texten är det viktiga.
Publiken är med och sjunger
Musikgruppen Tombolan
 Höstmarknaden lockade mycket folk. Här vid smedjan går det hett till.
Genom att trampa på en pedal blåses luft in i härden på ässjan så att järnet blir glödande och kan smidas.
Det fanns många salustånd. Där såldes hantverk av olika slag samt grönsaker, bröd, honung osv. Det fanns kunder till allt. Kön till serveringen var lång.

Vi köper surdegsbröd från Näsets Vedugnsbageri i Katrineholm.
Väl hemma igen fortsätter Marita måla på staketet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar