onsdag 31 augusti 2016

Trivseldag med Sörmlandsleden

De ideellt arbetande funktionärerna i Föreningen Sörmlandsleden brukar årligen tackas med en trivseldag för sina arbetsinsatser med att hålla leden i bästa trim. I söndags hölls träffen på Skottvångs gruva.
I programmet ingick intressanta guidningar i gruvområdet och i det nya muséet. 
Lavtornet är den höga byggnaden i bakgrunden
Alla gruvhålen är idag vattenfyllda och inhägnade.
Malmen transporterades med häst och vagn till Åkers Styckebruk där man göt kanoner.
Denna har stått på Karlsborgs fästning.
Gruvarbetarna klättrade ned och upp på stegar med brinnande bloss i munnen och malmen transporterades upp i tunnan. Arbetsdagen var 12 timmar.
Det rann alltid in vatten i gruvan som måste pumpas bort. Pumparna drevs av en 2 km lång s k stånggång  (från vattenfall nere vid sjön Marviken). Vattnet pumpades upp i etapper om 7 m i urborrade trästockar till s k ställplatser, där det fanns ett stort träkar där vattnet samlades inför nästa pumpetapp.
Gruvan öppnades i slutet på 1500-talet och var i drift fram till 1921. Sverige var en stor exportör av kanoner till krigförande länder - även fiender (!) - i Europa och det hände att svenska soldater blev beskjutna av svenska kanoner.
Här borras de 7 m långa tallstockarna med ett s k skedborr
Två man vevade runt borret och två man pressade stocken mot borret. För några år sedan användes borrmaskinen för att borra pumpstockar till en annan gruva som skulle restaureras. 
En mycket viktig uppgift hade smeden som skulle smida utrustning och framför allt vässa borrarna som gruvarbetarna gjorde hål i berget med där sedan krutet stoppades in. Smedjan har restaurerats och fungerar nu.
Vi bjöds på en god lunchbuffé varefter ett guidespel framfördes av Kerstin och Bengt Landin. På ett glatt och skämtsamt sätt fick vi en inblick i livet vid gruvan i forna tider.

Kerstin spelade rollen som Lova som här bär fram vatten till vaskningen i otäta hinkar.

Lova tömmer tråget med gråsten och de värdefulla malmklumparna i harpan - ett slags såll, vilka med hjälp av barn vaskas fram. Med en magnet kollar hon att det är järnmalm.
Dagen avslutas med en vandring på Fornborgsrundan. Marita går etapp 16 de 11 km till Harsjöhult och jag besöker muséet och tar en geocache innan jag åker och hämta Marita.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar