måndag 28 augusti 2017

Stockholmsresa

Idag tog jag morgontåget till Stockholm för besök på Södermalms Ortopedi, där jag skulle träffa en specialist på axlar (efter ett tips av en god vän) för att få råd om behandling.

Utsikt från bron över Södertälje hamn

Genom dimman skymtar kriminalvårdsanstalten Hall.
Stockholms Centralstation fick sitt i huvudsak nuvarande utseende vid ombyggnaden 1927 då centralhallens tak byggdes med limträbågar från Töreboda. Spännvidd 28 m och höjd 13 m.
På gymnasiet på 1950-talet fick jag bland annat lära mig att dessa balkar står emot brand mycket bättre än järnbalkar, vilka mjuknar när det blir varmt. De grova limträbalkarna behåller sin bärighet även om de brinner.


Den södra dricksvattenfontänen av röd Jämtlandsmarmor från 1927

Detalj i "Ringen", en naturlig mötesplats för resenärer.
Den 10 juli 2017 öppnades Citybanan som gjorde slut på den så kallade "getingmidjan" genom att 2 nya spår byggdes vilka går genom en 6 km lång tunnel på 45 m djup. Detta fördubblade tågkapaciteten. Det blev också en ny pendeltågstation Stockholm City. Projektet pågick i 8 år och kostade nästan 17 miljarder kronor.
Så här presenterar Trafikverket sin skapelse:

Skulptur ovanför de nya rulltrapporna

Jag fick svindelkänsla när jag åkte ned!
Jag skulle åka till Södra Station, varifrån det var en kort promenad till Ortopeden. Jag hoppades få veta om min högra axel möjligen kunde opereras.
Bakgrund:
Sedan jag fick en ny vänster knäled 2007 har artrosen spritt sig till andra knäet och axlarna. Jag höll under 2016 på med sjukgymnastik och vattengympa och blev så bra att jag den 7 juli i år kunde göra årets första kanottur i skärgården - inte så lång visserligen, men det fungerade. Härligt!
Under rikslägret i Hestra var jag ute och cyklade på skogsstigarna runt lägret, men på torsdagen när jag skulle kliva på cykeln ramlade jag och slog i höger axel. Röntgen på Värnamo sjukhus visade inga skelettskador. Vid hemkomsten besökte jag fysioterapeuten (f d sjukgymnast), som förordade magnetröntgen för att kolla eventuella mjukdelsskador. Ortopedläkaren avrådde operation (man söver inte patienter över 80 år) och därmed gäller bara sjukgymnastik. Hem för fortsatt träning.
Lördag kväll den 29 juli föll jag hemma i trädgården och slog i axeln igen. Mer sjukgymnastik, men det gjorde väldigt ont. Jag kunde inte lyfta armen över midjan!
Vad sa då ortopeden? Jo - senor till 3 muskler hade gått av (bl a biceps, som ska lyfta armen framåt). Genom fortsatt lämplig sjukgymnastik kan jag bli något bättre efter något halvår, men aldrig bra. SUCK!
Ortopeden får varje vecka 2 - 3 patienter med dessa skador. Det handlar om äldre personer som ramlar.
Länken  http://ifk-kliniken.orthocenter.se/sv/patientinformation/vi-behandlar/axel/rotatorkuffruptur har bilder och beskrivningar.
Emellertid kan jag gå med stavar och så småningom kanske cykla. Det är bara att gilla läget. I övrigt mår jag bra och kan göra mycket som jag gillar. Det finns många som har det mycket värre än jag.

1 kommentar:

  1. Käre vän hoppas att du inte har för mycket värk, ni är ju så aktiva, önskar dig allt gott <3 GunnMarie

    SvaraRadera